Pomalo čudnim naslovom započinjemo članak vezan uz stalnu problematika nagomilavanja problema. Često poslovne probleme nosimo kući, one privatne na posao te umjesto da se njihov broj smanjuje, on je sve veći, pa i do razine da guši sve naše svakodnevne misli.

Uz pomoć psihoterapeuta Milana Krajnca, došli smo do solucija koje će vam biti od velike koristi kako biste lagano počeli oslobađati od gomilanja problema.

POGLED S DRUGE PERSPEKTIVE

– Prošla su vremena kada je direktor ujutro sjeo za svoj radni stol i počeo razmišljati što će taj dan raditi. Danas direktori o svom poslu razmišljaju 24 sata na dan. Paradoksalno, stalnim razmišljanjem o problemima oni se gomilaju, a ne rješavaju. Kao kad padnete u rupu i ne vidite izlaz. Kada biste problem sagledali odozgo, lako biste otkrili izlaz. Direktori ne razmišljaju o tome što treba poduzeti za razvoj svog poduzeća u budućnosti, nego razmišljaju o tome kako će osigurati dovoljno posla te kako odrađeni posao naplatiti. Sve više direktora konstantno razmišlja samo o problemima i pritom što više razmišljaju o njima, više se isti problemi stvaraju. To je oduvijek bila i još uvijek je najveća greška direktora. Uloga direktora nije u tome da 24 sata na dan provode rješavajući probleme koji upravo nastaju, nego da razmišlja o budućnosti, o smjeru u kojem će voditi poduzeće. No, za to je potrebno dovoljno vremena. Direktor bi trebao raditi najviše 10 sati dnevno, i to tako da pola radnog vremena rješava svakodnevne obaveze i probleme, a drugu polovicu radnog vremena njegov bi um trebao biti usmjeren na budućnost. Trebao bi imati vremena i mjesta za razmišljanje. Budući da je direktor u poduzeću prvi strateg i prodavač, njegov um treba biti slobodan, a ne okupiran problemima.

JESU LI VAŠE TIJELO I PSIHA U FORMI?
– Da bi naš um bio slobodan, treba se u njega investirati. Oko sebe bi trebali imati odlične radnike, sve bi trebalo biti pod kontrolom, a sam posao direktora trebao bi biti tako organiziran da kao direktori imamo dovoljno slobodnog vremena. Iz tog je razloga potrebno biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji. Oni koji ne investiraju u sebe, njihov je um mnogo više opterećen. Kada mogućnost razmišljanja o investiranju prestane, pojave se problemi i tek tada um počinje rješavati te probleme. Ako um ne bi bio toliko opterećen, nego slobodan, brzo bi našao rješenje. To je kao u privatnom životom. Kad naš prijatelj ima probleme, pomoći ćemo mu, a kad problem imamo mi sami, teško sami sebi možemo pomoći jer smo usred problema. Ili, kada padnemo u rupu tada iz rupe gledamo prema van, tražimo izlaz i ne vidimo rješenje, a kada netko gleda izvana vidi rješenje kako izaći iz rupe. Zato direktor nikad oko sebe ne smije imati puno problema jer kad ih je potrebno rješavati gleda ih očima problema, a ne rješenja. Ako je njegov um pritom slobodan, brzo će vidjeti rješenje.

IZLAZ IZ RUPE

– Potrebno je napravi red u glavi i mjesta za razmišljanje o rješenju. Za to je nužno promijeniti način života. Potreban nam je svježi zrak i najbolje bi bilo napraviti tzv. propuh. Problemi u našoj glavi veći su nego što u stvarnosti izgledaju. Ne bi ih trebalo rješavati samo u uredima, već bi prvo trebalo otići na zrak i usmjeriti svoje misli na drugu stranu, posvetiti se fizičkoj aktivnosti. Bol koju imamo u glavi potrebno je preusmjeriti na neku drugu bol, a sport je najbolji prijatelj kod rješavanja problema. Uz sport, um se oslobađa za rješavanje problema. Jer, zatrpani problemima, ljudi se nalaze usred kaosa iz kojeg je teško pronaći izlaz. Treba poći u prirodu i baviti se fizičkom aktivnošću. U svoj radni raspored treba uključiti i slobodno vrijeme, jer se tako misli usmjeravaju na drugu stranu.

SHARE