Putujući Centralnom Istrom, moći ćete zamijetiti poseban lokalitet Grimalda. Mjestašce, koje se nalazi na uzvisini nedaleko Pazina, ima manje od stotinjak stanovnika usprkos činjenici da je naseljeno još u prapovijesti. Bogata kulturno-povijesnim segmentima te posebnost koja se krije u tom podneblju, privukla je Ivicu Matoševića, poznatog istarskog vinara, da iskoristi mogućnosti Grimalde i napravi jedno posebno vino koje će pričati priču upravo o toj lokaciji.

Za Matoševića, vinarstvo nije samo posao, već on to definira svojim životnim stilom što se može i primijetiti kada s strašću priča o svojim vinima, kao što je nama opisao vino Grimalda, te o mogućnostima koje nudi istarski teritorij.

GRIMALDA

– Grimalda je lokacija, a naša Grimalda je vino kod kojeg postoji ambicija da se afirmira posebnost te lokacije. Danas u svijetu imamo vina s tom nekom dodatnom vrijednošću. Najatraktivnija vina današnjice su uvijek vezana uz neke male lokacije, teritorij, koji imaju neku specifičnost. Čuli smo da je na toj lokaciji nekad davno grožđe bilo drukčije naspram onih od svih okolnih pozicija što nam je dalo motivaciju da krenemo upravo na tu poziciju. Danas, nakon 17 godina otkako smo krenuli, ta vina ulaze polako u pubertet. Sada smo u tom nekom životnom ciklusu kada imate loze koje su kao mlad čovjek pune snage, a nemaju još tu neku strašnu širinu. Slijedi period odrastanja kada se pokazuje neka osobnost, neki karakter, neke nijanse koje zapravo stvaraju personality na kraju. Isto tako je i s lozom i naša ambicija je da to nešto što nismo znali interpretirati, a dio je jedne tradicije, spojimo sa svim onim što nam znanost daje na raspolaganju, da naučimo sve tehnike i uđemo u suštinu te lokacije te zapakiramo to u bocu. Vino mora biti posebno, drukčije, a mi ga moramo znati interpretirati.

MOGUĆNOSTI U ISTRI

– U Istri, 60 % svih vina je malvazija. Pored malvazije, u Istri imamo merlot i teran među dominantnim crnim sortama vina. Svaki kraj najbolje poentira s onime čime je jedinstven. Istra će i dalje ići s malvazijama na različite načine, a onda će svatko od nas pokušati još nešto k tome dodati. Ono što je zaista dobro jest da Istra leži na 45. paraleli i to je jedna od najzahvalnijih pozicija za sortiment svih burgonskih sorti gdje imamo carbenet, merlot, chardonnay i crni pinot. Imamo otvoren prostor za igru sa raznim mogućnostima, kako za ono što je iz domaće scene pa tako i onog što svijet pozna.

SHARE