Mnogi pričaju o ulozi majke, pišu članke i knjige, kritiziraju, hvale. No, nitko ne može u potpunosti propisati pravila majčinstva jer svako dijete je jedinstveno samo po sebi, svako dijete priča svoju priču. Ono što se može i što je zaista od velike pomoći pri odgoju djece, jesu upravo iskustva drugih roditelja. O svom majčinskom iskustvu ispričala nam je seksipilna pjevačica Majda Šušelj poznata svima kao Tara.

Radi stalnih glazbenih angažmana, Tara vodi vrlo dinamičan život, no osim profesionalnih obaveza, u njenom životu postoji vrlo važna uloga majke. Možda radi odgoja, možda radi temperamenta, njena kćerka ostavlja kod svih jak dojam hrabre i znatiželjne mlade osobe jakog karaktera, no više o Tarinoj ulozi majke pročitajte u nastavku.

VRIJEME ZA POSTATI MAJKA

– Zahvaljujući mom poslu, vidjela sam jako puno gradova i država, ali i godine su prolazile. Netko se odluči prije, netko kasnije na taj korak. Smatram da ne postoji točno vrijeme kada žena treba postati majka. To jednostavno osjetiš kad je vrijeme. Tada se život malo drugačije začini. Imaš i dalje svoj posao, ali i nekog tko te bezgranično voli i uvijek te dočeka osmijehom. To je netko kome se uvijek vraćaš. Postoje mnogo razloga zbog čega netko to ne želi ili ne može, ali ja se smatram počašćenom što pokraj sebe imam ovo malo biće i ne bih promijenila ništa u životu što sam dosad napravila. Sada uz sve obaveze i nju, imam najmanje vremena za sebe. Vodim relativno normalan život. Nakon koncerta, gledam se uvijek vratiti što prije kući. Svaki trenutak posvećujem njoj. Vodim ju na mjesta gdje ona voli biti i kadgod je moguće mi smo skupa. Znam reći da je ona moj rep.

ULOGA MAJKE

– Smatram da je uloga majke vrlo bitna i dugo sam se spremala za nju. Zbog nekadašnjih mogućnosti i ugovora, prije nisam mogla ostvariti tu prekrasnu ulogu koju danas imam. To nije nimalo jednostavna uloga i to svaka žena zna, ako je imalo odgovorna i ako vidi što se događa drugim prijateljicama i majkama. To je na neki način jedan vrlo zahtjevan posao koji zahtjeva stopostotnu pažnju jer to djeca od nas traže. Mi smo one koje smo njima dale život, te smo njihova točka orijentacije i sva sloboda što smo prije imali smanjuje se i pretvara se u nešto drugo. Mijenjaju se naši planovi i prioriteti. To je jedna ljubav koja neusporediva, nezamjenjiva, i stavlja u drugi plan štogod ti se prije u životu činilo bitnim.

POKLON DJECI

– Najbitnije je prenijeti djetetu vrijednosti, posebice poštovanje. Djeca danas imaju gotovo sve i cijeniti sitnice danas postaje nemoguće. Možeš se truditi oko odgoja djeteta na svoj način, ali sredina je ta koja određuje pravila. Nekoć je nama čokoladica bila velika nagrada, a danas je to samo momentalno zadovoljstvo. I tu smo zaista stali. Ne možemo preko našeg djeteta okrenuti svijet, ali kad bi svaki roditelj malo stao na loptu i shvatio kako pokloni nisu ono nešto čime ćemo prikupiti ljubav naše djece. Može se dogoditi da se neće uvijek moći kupiti nešto, a djeca to ne shvaćaju. Kupovanje nije ljubav. Ljubav je poslušati dijete, voditi ga na sunce uz more, porazgovarati kada mu je loše. Za sve postoji cijena, a tu je cijena naše vrijeme, a mi im najčešće to vrijeme znamo ne dati zbog razno raznih razloga. Moja kćer je jako odlučna, nepotkupljiva. Kod nje je teško doći do nekog kompromisa. Ona se ne da manipulirati, a s druge strane je jako nježna i treba joj strahovito puno ljubavi. Ona nije lako dijete za odgajati i često treba biti direktan s njom. Ponekad kad pretjera, treba joj se reći kako nema toga više. Ona točno zna gdje može i gdje ne može, barem s moje strane. Smatram da i mi nismo tako loše ispali i imali smo neke granice tako da smatram da treba postaviti te neke primjerene granice djeci.

UČITI OD DJECE

– Puno sam naučila od nje. Ona je mali borac. Čvršća je od mene. Od nje sam naučila koliko mi je prag tolerancije. Sebe testiraš od prvog dana kako dođu na svijet, od straha kojeg proživiš, praga tolerancije, do samokontrole. Od djece naučiš koliko je ljubavi u nama. Djeca se vesele jedni drugome. Osjećaj koji kod nas odraslih nestaje.

Tara – Lagano
SHARE