Pedeset umjetnika poznatog čuvara hrvatske nematerijalne baštine Ansambla LADO ove godine bogate svojim zahtjevnim koreografijama program pulske Arene.

Programom „Ideju regruti”, kojeg umjetnički potpisuje koreograf i umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan, predstavljaju se koreografije nagrađivane na nacionalnim i svjetskim festivalima. Posebnost programa uviđa se u predstavljanju tradicijske baštine otoka Cresa, Murtera i moravskih Hrvata, odnosno skupine koja je u u bijegu od Turaka naselila južnu Moravsku.

Zaintrigirani iznimnim dugogodišnjim uspjehom Ansambla LADO, odlučili smo postaviti nekoliko pitanja upravo njihovom lideru, čovjeku koji vodi ključnu riječ u stvaranju vrhunskih folklornih programa, Andriji Ivančanu i doznali smo kakva su očekivanja za nastup u pulskoj Areni, kako su pobuđuje sve veća zainteresiranost za folklorom među mladima te koja je tajna za sklad unutar osebujne skupine izvođača.

NASTUP ANSAMBLA LADO U ARENI


– Nastup u očuvanom, velebnom rimskom amfiteatru u Puli je vrhunac nakon nastupa u arenama u Zagrebu i Splitu. Više i dalje od toga u Hrvatskoj se i ne može. Ovaj je projekt izuzetno zahtjevan za naše umjetnike, posebice zbog visokih ljetnih temperatura, no radili smo na tome cijeli prvi dio godine možemo reći da je ansambl u top formi, a program savršeno uvježban. Koncert u Puli smatramo središnjim koncertom ove sezone. On je i za izvođače i za produkciju najveći izazov jer je LADO izuzetno teško ozvučiti. Naime, vrhunski orkestar sastavljen je od 14 glazbenika, a plesači istovremeno plešu i pjevaju i moraju se zadovoljiti brojne tehničke pojedinosti kako bi nastup Lada bio na svjetskom nivou.

MLADI ZAINTERESIRANI ZA FOLKLOR

Ne mogu govoriti za druge kulturne sadržaje no ono što primjećujemo iz godine u godinu je da se publika na Ladovim koncertima pomlađuje i da se počinje sve više zanimati za folklor. LADO je napravio jedan iskorak održavanjem koncerata u velikim sportskim dvoranama u Zagrebu i Splitu i njima želimo privući ne samo publiku koja je vezana uz folklor i dobro poznaje Ladov repertoar, već i gledatelje koji ga nikada nisu uživo gledali. Proveli smo istraživanje nakon koncerta u zagrebačkoj Areni koje je pokazalo da je više od polovice posjetitelja tada prvi put uživo gledalo LADO. To nam je potvrda da smo na pravom putu.


TAJNA SKLADA UNUTAR OSEBUJNE SKUPINE

– Prvenstveno zbog velike ljubavi prema folkloru svakog pojedinog umjetnika, zahvaljujući kojoj su red, rad, disciplina, pedantnost i briga o svakom detalju na kojima se oduvijek inzistiralo u Ladu puno lakši za ostvariti. Upravo je to ono što LADO čini profesionalnim ansamblom.

 

 

 

 

SHARE