Zanimljiva uniforma, plesni pokret i štap u ruci je prva slika koja nam se pojavi pri spomenu na mažoretkinje. Najčešće ih vidimo uz posebna slavlja praćena ritmovima limene glazbe.

One su spretne, lijepe i uvijek nasmijane, no iza njihovog nastupa stoji dug i naporan rad na treninzima te naravno i osoba koja ih vodi i motivira u njihovom u putu plesnog izražavanja. Jedan od velikih motivatora u Istri je trenerica Lori Kalčić koja priprema svoje mažoretkinje iz Žminja i Opatije da kao reprezentacija Hrvatske nastupaju na svjetskom prvenstvu limene glazbe i mažoretkinja što će se održati u Rimu.

Znatiželjni vezano za svijet mažoretkinja, obratili smo se Lori Kalčić te nam je ona ljubazno odgovorila na nekolicinu pitanja.

PRIPREME ZA TRENING

– U meni se interes pobudio iz davnih devedesetih kad sam ja bila mažoretkinja u Opatiji. Neko vrijeme sam pauzirala da bi 2008. ušla u mažoretski svijet kao jedna majka. Završila sam u trenersku pa i sudačku školu te evo nas već u devetoj godini iskustva. Pripreme za trening s vremenom postanu prirodne, sve ovisi što ćete raditi, hoćete li samo izvježbavati nešto postojeće, radi li se o plesnim elementima ili elementi sa štapom ili ćete koreografski raditi potpuno novi program. Ako idemo na neki koreografski program onda već unaprijed imam svoju neku ideju koju ću tog dana s djecom samo razraditi. Ukoliko je izvježbavanje postojećeg i tehniciranje sa štapom, onda je to jedna tehnička stvar koja se obavlja na treningu.

PRESUDNO U AKTIVNOSTI

– Presudno je samo dobra volja i redovitost, odnosno cjelokupni angažman. Idealno je ako dijete ima osjećaj za ritam. Kad ima neke urođene sposobnosti za štap. To je nekakva spretnost. Međutim, smatram da se sve da svladati ako je dijete uporno i redovito i ako ima dobru volju. Talent svakako dobro dođe, no puno puta ćete dobiti bolju mažoretkinju od jednog redovitog i prosječnog djeteta nego od talentiranog koje je neredovito i možda u nekom radu i površno. Ima djece koja imaju tremu i djeca koja ju nemaju ili ju barem ne pokazuju. Isto tako postoji razlika hoće li djeca nastupiti pred poznatom publikom ili pred nepoznatom. Kao sudac, mogu reći samo da mi znamo već prepoznati na djetetu, radi li se o strahu ili nesigurnosti u nečemu što rade.

MAŽORETKINJE U ISTRI

– U Istri ima puno timova mažoretkinja. Plesna udruga Kvarnera i Istre dala si je puno truda za pokrenuti timove čak i u nekim mjestima gdje je to prije bilo manje poznato ili gotovo nepoznato. Isplivao je Žminj kao naš najuspješniji tim u Istri. Uspjeh se vidi u brojnosti djece. Tu je vrlo važna potpora roditelja, škole, te lokalne samouprave jer bez toga to ne bi funkcioniralo. Što se tiče same uspješnosti, djeci je nagrada natjecanje. Medalja je svakom djetetu povratna informacija za ono što radi. Opatijske mažoretkinje bili su već godinama sudionici međunarodnog festivala Limene glazbe i mažoretkinja uoči talijanskog Dana republike. Morali smo proći audiciju gdje su se predstavili timovi iz cijelog svijeta. Bili smo jedini predstavnici Hrvatske. Razvio se interes da Hrvatska ponovno bude sudionik. Od žminjskih i opatijskih mažoretkinja napravili smo malu reprezentaciju koja će u Italiji predstaviti Hrvatsku.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)