Vrlo je bitan odnos roditelja i djece jer se pri tom odnosu stvaraju ličnosti i zna se dogoditi da djeca nastave put svojih roditelja, upravo kako je to učinila Antonela Škuflić Savić.

Njen otac bio je privržen glazbi i istarskoj tradiciji i danas ju Antonela također predstavlja svojom novom pjesmom „Lipa li si mi Istro”. Prilikom realizacije pjesme, Antonela surađivala je s ekipom profesionalaca, među kojima su Damir Pletikos Koroman, Mauro i Irena Giorgi, Mladen Radolović i Zoran Burazerović, te su zajedničkim radom i kreativnošću ostvarili spoj tradicije i modernog pristupa čime su dobili pozitivne reakcije publike koje nam je spomenula Antonela u kratkom, ali nadasve ugodnom, razgovoru.

LJUBAV PREMA TRADICIJI

– Ljubav prema zavičaju potaknula me da napravim ovu pjesmu. Kao Istrijanka, smatram da mi je Istra sa svojom kulturom i običajima jako bitna. Sa svojim prirodnim karakteristikama, jednostavno je najljepša. Ima upravo ono što je meni najbitnije, ono što liječi dušu, a to je more, pa je priroda, tu su i kažuni. Smatram da je vrlo važno njegovati tradiciju i ljubav prema zavičaju. Mislim da je na sjeveru Istre jače izraženija ta neka privrženost k tradiciji, posebice kod starijih ljudi. Na jugu smo više otvoreni k upoznavanju drugih kultura.

S KOLJENA NA KOLJENO

– Odrasla sam uz oca koji je bio privržen glazbi i prenio je tu ljubav na mene. Kao mlada, nisam bila jako privržena tradiciji, no kako sam odrastala taj me dio kulture sve više privlači. Sviđaju mi se jako naše narodne nošnje, volim kad sviraju roženicu pa kad se pleše balun. Roženice imaju specifičan zvuk i podsjećaju me na mog pokojnog oca koji ih je svirao. Volim poslušati te istarske kante kad naletim na jednu od smotra istarske narodne glazbe. Uvijek me sa tim svojim tonovima podsjete na djetinjstvo. Mislim da je i turistima zanimljiva naša kultura i, kako radi njih pa tako i radi nas samih, trebali bismo održati tu našu tradiciju i nastaviti ju prenositi s koljena na koljeno.

LIPA SI MI ISTRO

– Nazvao me Damir Pletikos Koroman i rekao kako ima dvije pjesme spremne, jednu ljubavnu i jednu o Istri. Kako sam oduvijek htjela imati jednu pjesmu o Istri, odabir je bio lagan. Za realizaciju pjesme pomogao mi je Mauro Giorgi. On se pobrinuo za glazbu i aranžman. U cijeloj toj priči, jako smo se dobro razumjeli i zadovoljna sam kako se odvijala naša suradnja, a uz to, on i njegova supruga Irena Giorgi otpjevali su mi prateće vokale. U pjesmi, spojili smo tradiciju s modernim pristupom. Može se uživati u zvukovima roženica koje je odsvirao Mladen Radolović iz Dua Magnolija što je pjesmi dalo je sasvim poseban karakter. Za vizualno predstavljanje pjesme, obratila sam se Zoranu Burazeroviću koji je snimio prekrasne kadrove raznih lokacija koje se spominju u pjesmi Mogu reći kako mi je ovo jedna od omiljenih pjesama jer je drugačija naspram svim prethodnima koje sam ostvarila, a i veže me uz iznimno iskustvo koje sam imala s povećom skupinom stručnjaka što me je jako iskustveno obogatilo. Napravili smo zaista jednu lijepu priču sa svim tim kadrovima i već mi je stigao veliki broj pozitivnih reakcija. Smatram da sam malo odrasla naspram mojih početaka. Svakako mislim da imam više iskustva i da sam se uvježbala sa savjetima od profesionalaca kako glede pjevanja tako i u vezi s realizacijama spotova te javnih nastupa. Recimo da imam malo više samopouzdanja naspram prije i naravno, uvijek sam spremna za neke nove suradnje. (foto – Zoran Burazerović)

SHARE