U svojoj novoj pjesmi i spotu mlada glazbenica Marei, „Sutra me ne zanima”, ističe kako će sutra postati jučer te kako ju ta prošlost ne zanima već se želi koncentrirati na taj osjećaj koju ljubav pruža, koji kad započne, usprkos opiranju, uvijek ostaje. Živjeti dan za danom, iskoristiti svaki trenutak bez obzira na što se sutra sprema, pouka je koju smo naučili u zadnjih godinu dana.

Svojim toplim glasom, Marei potiče slušatelja da ju prati u svakom tonu, u svakoj riječi pjesmi, a za ostvarenje pjesme pa tako i prvijenca prate ju Danijel Damjanović te diskografska kuća Menart za koju smo već imali prilike vidjeti kako potpisuje radove velikih autora i glazbenika.

Marei nam je otkrila nešto više o samom projektu koji se nedavno predstavio javnosti,a saznali smo od pjevačice kako sve više ulaže u svoju umjetnički angažman proširivanjem svojih dnevnih planova novim aktivnostima.

SUTRA ME NE ZANIMA

– Tijekom veljače u javnost izašao moj album prvijenac „Sutra me ne zanima“ u izadnju Menarta. Na albumu smo nešto više od dvije godine radili Danijel Damjanović i ja te je to nekako naš zajednički album iako sam ja ta koja ga prezentiram. Osim nas dvoje u izradi albuma sudjelovali su glazbenici Goran Salvi, Marko Kalčić, Branko Sterpin, Luka Žužić, Mario Žužić, Matija Poropat, Kristian Terzić i Robert Vnuk, mastering je radio Denis Budim, a dizajn i fotografije potpisuje Alessia Stelko. Album je nastao tako što mi je Danijel, nakon 3 godine zajedničkog nastupanja s Blues box Acoustic Triom, predložio da mi napiše jednu pjesmu koju bih otpjevala. Ja sam pristala, a on je napisao baš „Sutra me ne zanima“. Kad sam to čula bila sam oduševljena i odmah smo krenuli raditi dalje. Nije uopće bilo upitno hoćemo li nastaviti raditi nego se nekako podrazumijevali da ćemo i dalje stvarati. Tako smo pisali i snimali pjesme, a Danijel me ohrabrio da i ja samostalno napišem nešto, pa sam tako napisala pjesmu „Mjesec“. Većinu smo pjesama stvarali zajedno u njegovom kućnom studiju gdje smo sve i snimali. Radili smo na način da bi Danijel uzeo gitaru i napravio glazbenu podlogu, na to bi osmislili melodijsku liniju i nakon toga bi na tu melodijsku liniju ubacili i tekst. To je definitivno najljepši trenutak u stvaranju glazbe i nikada me neće prestati oduševljavati. Trenutak kad shvatiš da si stvorio pjesmu koja prije sat vremena nigdje na svijetu nije postojala. Meni je to osjećaj kao da sam uspjela pretvoriti dio svog nematerijalnog bića u pjesmu.

ISTOIMENA PJESMA

– Izlazak albuma prati i izlazak istoimenog singla „Sutra me ne zanima“. To je pjesma koju sam već spomenula, koju je Danijel prvu napisao krajem 2018. godine. Ona označava početak naše suradnje i zbog toga i album nosi taj naziv. Nju smo najduže radili, prva je napisana a bila je gotova među zadnjima, tako da nas zvuk te pjesme prati od početka do kraja stvaranja albuma. Zbog toga nekako zaslužuje biti pjesma koja nosi čitav album. Mala zanimljivost je ta da sam u početku htjela album nazvati „O jednoj ljubavi“, jer se iz svih tih pjesama može sastaviti jedan vrlo šarolik ljubavni odnos, no to je onda previše podsjećalo na Josipu Lisac i njenu pjesmu „O jednoj mladosti“, odnosno na album „Dnevnik jedne ljubavi“. Pjesmu „Sutra me ne zanima“ prati i spot koji sam radila u suradnji s Janjom Pilić iz TETRABOT studija u Zagrebu. Spot je Janja crtala ručno, ugljenom. Tada je sve što je crtala fotografirala i od toga napravila animaciju pa se dobije dojam da se slike kreću. Tri dana prije premijere dobile smo uputu da treba promijeniti jedan veliki dio spota te smo u jednoj noći nasnimile nove kadrove, Janja je to montirala čitavu noć i iduće je jutro spot bio spreman! To je bilo napeto, ali ispalo je odlično jer sad kad gledam spot čini mi se da je Janja uspjela napraviti efekt kao da sam zatočena u papiru i ugljenu što daje osjećaj melankolije i bezizlazne situacije o kojoj i sama pjesma govori.

SINERGIJA

– Ono što mislim da je najvažnije u svemu ovome je sinergija između Danijela i mene. Način na koji slušamo i čujemo glazbu jako je sličan, nadopunjavamo se i vrlo se često slažemo oko toga što nam se sviđa, a što ne. Odlična smo autorska kombinacija i zaista smatram kako izvlačimo najbolje jedan iz drugoga, a ego uspješno držimo po strani. On je na albumu autor glazbe svih pjesama, zajedno sa mnom autor tekstova, autor aranžmana svih pjesama te je odsvirao sve dionice akustične i električne gitare te perkusivne zvukove. Uz to, potpisuje i miks i mastering čitavog albuma.

GLUMA I GLAZBA

– Osim albuma i pjesme, upisala sam i Glumu na Akademiji dramske umjetnosti što je oduvijek bila moja tiha želja i strast. Odlučila sam vrlo spontano otići na prijamni ispit, pripremila sam se i otišla u Zagreb. Uspjela sam sve proći i upala u 12 primljenih studenata. Na ADU se osjećam kao da sam na pravome mjestu i kao da radim upravo ono za što sam stvorena. Uz to, završavam i studij Odnosa s javnošću. Često me znaju pitati kako to sve mislim iskombinirati u budućnosti, a ja nekako smatram da su te stvari vrlo srodne i da ću ih kroz svoje projekte i uspjeti povezati.

Naime, već sada imam nekoliko ideja za buduće albume koji spajaju glumu i glazbu, a jedna od ideja je napraviti album inspiriran likovima iz Shakespeareovih drama, to jest napraviti adaptaciju Shakespearea kroz glazbu. A odnosi s javnošću mi u svemu tome mogu samo pomoći! Ima tu još mnogo ideja na kojima radim i koje se trudim razviti. Podjednako radim i na glumi i na glazbi, iako mi trenutno studij Glume oduzima puno više vremena. No, osjetim razliku između te dvije strasti. Glumu vidim kao svoj poziv, kao nešto od čega bih voljela živjeti i raditi kao posao, a glazbu želim živjeti na jedan drugi način.

U glazbi se nisam spremna kompromitirati i upravo zato ne bih voljela na nju gledati kao primarni izvor zarade ili kao posao koji me hrani. Kao glumica želim biti sposobna i spremna prilagoditi se raznim projektima, ulogama i radnim situacijama, no kao glazbenica želim da moj prostor stvaranja ostane netaknut. U budućnosti moj glazbeni rad želim da ostane kakav je bio i za vrijeme stvaranja ovog albuma. Danijel i ja bili smo potpuno slobodni od bilo kakvih utjecaja, nismo bili ograničeni ni vremenom, ni financijama, niti žanrom glazbe koju stvaramo. Jednostavno smo radili glazbu kakvu smo htjeli raditi, kad smo htjeli i onako kako smo mi to htjeli. Ono što mi je u glazbi najvažnije je autentičnost, neovisnost i sloboda koju želim imati, a uz mene je i diskografska kuća Menart koja od mene zaista ne traži kompromise već podržava i cijeni glazbu koju im donosim.

SHARE