Istarski kantautor Clark, čije je pravo ime Daniel Moscarda, prezentirao je publici svoje autorsko djelo Dišperan prilikom debitiranja na festivalu Melodije Istre i Kvarnera, MIK.

Talentiran glazbenik predstavlja čakavski dijalekt u modernom popu jer kako sam kaže da mu je čakavština uvijek prisutna u srcu. Svojoj publici želi posvetiti samo svoje pjesme stoga ima namjeru i dalje prisustvovati na festivalima dok ne sakupi dovoljan broj pjesama s kojim će upotpuniti jednosatni nastup pred publikom.

DIŠPERAN

– Dva mjeseca trebalo mi je da napišem ovu autorsku pjesmu, te nakon što sam ju poslao na natječaj, i nakon što je festival protekao, osvojila je drugo mjesto. To me je potaknulo da nastavim odmah raditi na drugoj pjesmi kako bi se prijavio na sljedeći natječaj. Relativno sam nov u stvaranju glazbe i ne mogu još definirati kako je biti kantautor. Jako mi je lijepo podijeliti s ostalima ono što napravim. Inspiracija mi dolazi samo od sebe. Počinjem uvijek prvo s glazbom. Kad nađem neku melodiju koja mi odgovara, poradim tada na refrenu i onda oko refrena stvaram glazbu. Kada pjesma ima nekakvu konstrukciju, počinjem stvarati tekst, također počevši od refrena.

GLAZBENI RAZVOJ

– Bavim se glazbom od malih nogu. Dok sam još bio dijete, roditelji su me slali na privatne sate glazbene kulture kod jednog čovjeka blizu Pule koji je bio aktivan na Muzičkoj akademiji u Puli i to je potrajalo svega tri godine. Usvojio sam tada temelje i sve što je bitno u glazbi. Svirao sam kasnije u bendovima, te uz svog bratića, i produbio tako svoje znanje s iskustvom. S bratićem sam u biti osnovao svoj prvi bend u kojem sam stekao iskustvo sviranja na bubnjevima, klavijaturi, harmonici i kasnije gitari. Upravo mi je gitara danas omiljeni instrument jer uz nju mogu lakše stvarati glazbu, odnosno novu melodiju za buduće pjesme.

ČAKAVŠTINA U SRCU

– Nemam još nikakve planove za dalje. Imam tek svojih četiriju pjesama što mi je premalo da bi imao jednosatni nastup s čisto svojim pjesmama. Želim i dalje prisustvovati na festivalima i postepeno prezentirati nove pjesme dok se ne skupi desetak pjesama s kojima ću moći imati repertoar za konkretan samostalni nastup pred publikom koja voli moju glazbu. Velik sam ljubitelj autorske glazbe pa ju i sam zastupam. Smatram da je autorsko izražavanje najbolji način predstavljanja glazbe. Počeo sam s književnim jezikom, ali ubrzo sam se prebacio na čakavštinu koja mi je nekako bliskija srcu. Nisam neki timski igrač tako da preferiram samostalne nastup, uz eventualno prisustvo benda.

SHARE