Vidjeli ste ih na tisuće posljednjih godina, ali samo vas je nekoliko zaista impresioniralo i potaknulo da želite nešto dobro, nešto posebno, za prigricnuti. To su fotografije hrane, jela raznih vrsta, koja nam pružaju posebno iskustvo. Riječ je o malim umjetničkim djelima kojima se prezentiraju različite strane onoga što svakodnevno jedemo, ali i ono što današnji sjajni kuhari čine uz pomoć svoje kreativnosti i inicijate, koje smo pronašli i u radu fotografa hrane Maura Milana.

Mauro nam je uljudno ispričao o tome kako se rodila njegova strast prema fotografiji, s kojim izazovima se susreće, što koristi u stvaranju malih umjetničkih djela i što smatra svojom misijom.

STRAST PREMA FOTOGRAFIJI

– Moja strast prema fotografiji urodila se prije gotovo deset godina, prilikom čega se nisam specijalizirao u određenom sektoru. Tijekom godina eksperimentirao sam s raznim tehnikama dok se nisam približio načinu života od kojeg se nikada nisam odvojio. Slučajno sam počeo fotografirati hranu i sada su moje fotografije isključivo povezane s hranom, a u posljednje vrijeme i s pićem.

IZAZOVI

– Poteškoće s kojima se često susrećem povezane su s izazovima koje mi postavljaju kuhari. Hrana sa svijetlim bojama koju treba vjerno prezentirati, sjajna jela koja stvaraju brdo refleksija, koji su istinski neprijatelji fotografa, ali prije svega formacije stvarnih umjetnika kojima je potrebna brzina prilikom snimanja. Ali prije svega moram biti u skladu s onime koji je načinio jelo, jer sam nositelj njegove ideje. Prvo moram uhvatiti, a zatim pustiti ono što on želi poručiti.

OPREMA

– Nema ispravne ili pogrešne opreme. Postoji samo način koji vam leži bolje prilikom fotografiranja. Koristim neprekidno svjetlo bljeskalice, ili zoom leće ili makro objektive. Važan je rezultat koji predlažete klijentu te odobrenje koje ćete dobiti od njega.

MISIJA

– Očekujem da moje fotografije mogu svakome zadržati pogled te da svi osjete želju kušanja onoga što sam predstavio, bilo da je riječ o desertu, voću ili čak i povrću. Ovo je moja misija. Surađivao sam s važnim brendovima talijanske panorame kao što su Bauli, Grana Padano, Zizzona di Battipaglia, Pasta Garofalo, kao i s poznatim kuharima poput Nicola Dinato ili Donato Episcopo. Suradnja koja me je najviše zadovoljila je ona kad sam se susreo sa Stefanom Dassiejem, međunarodno poznatim proizvođačem sladoleda iz Trevisa.

SHARE