Neovisno o tome koju vrstu glazbe pretežno slušate, zasigurno vas je dotaknuo bar jednom blues. Glazba kojom su se nekoć robovi služili kako bi izrazili svoju patnju, danas je to instrument kojim se vežu razne emocije, a prema svjetski praćenoj glazbenici Vanji Sky koja je rodom iz Buzeta, blues je nešto što svi imamo u sebi.

Vanja Sky proslavila se na europskoj i američkoj blues sceni sa svojim stilom i osobitim vokalnim sposobnostima, a njen album Bad Penny svakako vrijedi poslušati. Više o njenom susretu s bluesom i karijeri nudimo vam u nastavku.

OD INSPIRACIJE DO UČITELJA

– Sve je započelo u Amerikanac Baru u Umagu 6 godina unazad. Te je večeri nastupao novigradski glazbenik Denis Makin sa svojim bendom,a ujedno je bio i prvi put za mene da čujem blues glazbu. Život mi se svakako okrenuo naglavačke te sam se tada odlučila posvetiti isključivo glazbi ,a prve akorde naučio me upravo Denis.

PRVA TURNEJA

– Pri svakom nastupu, veseli me upoznavanje novih ljudi, atmosfera, prijenos energije koja se na pozornici stvori s bendom na publiku i osmijeh na licima ljudi tijekom i nakon svirke, za to živim i to je neprocjenjivo! Iako sam tek na početku karijere, nastupi su mi omogućili mnoga putovanja i upoznavanje s različitim kulturama i ljudima, suradnje s vrhunskim glazbenicima i mogućnost da učim od najboljih. Spomenula bih Jimmia Matešića koji je sa mnom od mojih prvih odsviranih nota, te Mikea Zita i Bernarda Allisona s kojima sam dijelila stage tijekom cijele 2018. godine, a ujedno je to bila i moja prva turneja ikada s bendom. Želja mi je jednog dana nastupiti s Reignwolfom,Gretom Van Fleet i Chrisom Robinsonom (Black Crowes).

FEELING ZA BLUES

– Blues je za mene osjećaj. Bilo da se osjećaš tužno, sretno, ljuto, uvijek se možeš poistovjetiti s blues pjesmama. Mislim da je blues nešto što svi mi imamo u sebi. U Istri, općenito Hrvatskoj, imamo vrhunske glazbenike, ali smo jednostavno premala zemlja i nema baš previše interesa za takvu vrstu glazbe, tako da je ovdje gotovo nemoguće živjeti samo od toga, jedino ako imaš turneje van zemlje. U Hrvatskoj imamo svega par Blues/Rock festivala godišnje, a već u Njemačkoj, gdje provodim dosta vremena, isto se događa na tjednoj bazi.

SHARE