Boje nalaze se svugdje oko nas, no, jeste li ih ikad povezali s tipovima osobnosti? Poznati član žirija Supertalenta Davor Bilman licencirani je predavač za radionice i treninge na području vođenja, prodaje, komunikacije, timskog rada, poslovnog pregovaranja i coachinga. Osobno dugogodišnje iskustvo rada na različitim projekta proizvelo je zanimljivo tumačenje tipova osobnosti koje je Bilman podijelio s publikom putem svoje knjige „Nosi mi se moja boja”.

Koja je uloga neverbalne komunikacije u poslovanju, što je zanimljivo kod knjige „Nosi mi se moja boja”, kakvo je tumačenje osobnosti u svijetu, te koji je za njega najveći izazov, otkriti ćete u odgovorima Bilmana koji slijede…

NAJVAŽNIJA RAZINA KOMUNICIRANJA

– Neverbalna komunikacija je prema svim istraživanjima i kod svih tipova osobnosti najvažnija razina komuniciranja, kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju. Svi mi primamo i odašiljemo nesvjesne neverbalne poruke i one su često ključne za ishod komunikacije. Ako to sažmemo u jednu poruku, onda nije samo važno što kažete, nego i kako to kažete, a još važnije je kako to pokažete.

NOSI MI SE MOJA BOJA

– Knjiga se već dugo motala po mojoj glavi, a moj posao poslovnog trenera i savjetnika ubrzao je želju da što prije izađe. Za vrijeme mog rada u prodaji u autoindustriji prvi put sam se susreo s tipovima osobnosti. Tada su nas prodavače pokušavali osvijestiti kako prodajni pristup ne bi trebao biti jednak za različite tipove kupaca. Tada sam, mogu reći, postao „zaražen“ osobnostima i ta teorija podjele na plave, crvene, žute i zelene mi se činila kao nešto veliko i revolucionarno u mojem prodajnom pristupu. Jedino što mi je nedostajalo u cijeloj toj priči je praktični dio, kako da nekog brzo procijenim i prije nego sam započeo razgovor sa njim. Tu je dio moje metode koju sam opisao u knjizi i nazvao je Skener osobnosti, uskočio kao praktična i brza nadopuna odavno izmišljene teorije o tipovima osobnosti. Od tada posljednjih 15 godina svakog dana pokušavam unaprijediti svoj pristup i pronaći novi način kako nekoga što točnije i brže procijeniti prema osobnosti, pomoću takozvanih markera kao što su cipele, naočale, tetovaže, tip automobila, vrsta glazbe itd… Prije svega da razjasnim da su plava, crvena, žuta i zelena samo nazivi koji se koriste za opis pojedinog tipa osobnosti. Tako da moja knjiga „Nosi mi se moja boja“ nema veze s klasičnim poimanjem boja, već osobnostima koje se definiraju kroz četiri boje. Naravno, svaka boja uz sebe nosi i različite asocijacije, ali ipak najviše onih asocijacija koje su najsličnije upravo tom tipu osobnosti. Zato su crveni nagli, agresivni i strastveni, plavi hladni, odmjereni i distancirani, žuti vedri veseli i burni, a zeleni smireni, strpljivi i blagi. Tako da svaki tip osobnosti (boja) ima drugačiju neverbalnu komunikaciju i govor tijela. Naravno da i izvorno značenje boja ima značajnu ulogu u neverbalnoj komunikaciji. Prije ćemo uočiti nešto crveno, nego sivo, a opet da je voda crvene boje možda ne bi imala toliko smirujući efekt kao što je to slučaj kada je plava i zelena.

UNIVERZALNO TUMAČENJE

– Tumačenje osobnosti je univerzalno za sve. Kao što su 4 osnovne boje, uz dodatak crne i bijele, osnova za dobivanje bilo koje druge nijanse, tako su i 4 osnovna tipa osobnosti osnova za dobivanje vašeg vlastitog profila. Svatko od nas je jedinstven i ima svoju kombinaciju boja, odnosno tipova osobnosti. Kako se markeri poput odjeće, nakita, tetovaža ili frizure mogu potpuno drugačije protumačiti u različitim kulturama, tako i moja metoda prepoznavanja funkcionira za zapadnjački tip, iako će se oni koji pročitaju knjigu sigurno znati snaći s prepoznavanjem osobnosti i na drugoj strani svijeta.

NAJVEĆI IZAZOV

– Mogu reći da sam jedan od onih koji zaista uživaju u svom poslu. Volim ljude i rad s njima. Sve one aktivnosti koje su dinamične i nisu rutina, pričinjavaju mi veliko zadovoljstvo. Kada radite s ljudima nikada nemate dva ista dana, pa čak i ista trening radionica izgleda drugačije s drugim polaznicima. Najveći izazov, a time i najveći užitak mi je kada uspijem negativce pretvoriti u pozitivce (pa makar i privremeno).

SHARE