Odlučili ste se početi baviti glazbom tako što ćete svirati gitaru, ali ne znate koju gitaru odabrati, gdje ju kupiti, kojeg proizvođače odabrati te koji su vam dodaci potrebni.

Radi vas obratili smo se profesionalnom gitaristu Sanjinu Baniću kako bi nam odgovorio na sva ta pitanja koje si netko postavi kada se odluči da se si želi kupiti gitaru.

KAKO ODABRATI GITARU?

– Osobno mislim da neovisno radi se o početničkoj gitari ili profesionalnoj gitari, najvažnije je da nam ta gitara “leži”, da se sa njom osjećamo ugodno. Što znači da bi trebali gledati da nam vrat te iste gitare jako dobro i ugodno paše za samu svirku, da nema naprezanja i muke vec da tu gitaru sviramo s lakoćom. Nakon toga eventualno i pokušati odabrati gitaru, tijelo gitare, koja ima ugodan ergonomski oblik koja će nam također olakšati sviranje. Sve u svemu, ukratko, bitno da je to gitara uz koju se osjećamo “kao kod kuće”.

KARAKTERISTIKE DOBRE GITARE

To je trik pitanje za sve nas gitariste jer odgovor na to pitanje može itekako varirati. Od 10 gitarista dobili bi 10 različitih odgovora jer i sam mislim da je to sve stvar osobnog ukusa, želje, ali i potrebe kod svakog pojedinog gitarista, odnosno što koji gitarista najviše treba ili očekuje od gitare. Po meni karakteristika dobre gitare je uštimanost gitare ili tzv. “setup”, kako je gitara naštimana i izgrađena i da li je sve leglo na svoje mjesto i da ta ista gitara sad radi i služi besprijekorno. Ali obzirom da tu ima puno faktora koji utječu na uštimanost gitare, kao što su to vrsta i kvaliteta drva, vrsta i kvaliteta mehaničkih dijelova gitare, elektronika i žice, teško da sve uvijek funkcionira savršeno jer savršeno ne postoji. Tako da dobra gitara je sigurno ona koja je dobro uštimana i na koju se možemo osloniti u 95% slučajeva jer ćemo iz nje izvući dobar zvuk i feeling.

DODACI UZ GITARU

– Dodataka ima jako jako puno. Sve je stvar osobnog ukusa i subjektivnih prioriteta. A i dodaci za gitaru se malo i razlikuju ako pričamo o električnoj gitari i akustičnoj, odnosno elektroakustičkoj.

Recimo da su primarni i gitari zahvalni dodaci :

  • žice za gitaru

  • trzalica

  • remen

  • kablovi

  • pojačalo za gitaru

  • pribor za čišćenje i održavanje gitare

  • futrola ili kovčeg

  • raznorazne pedale kao dodatak ili “farba” zvuka gitare

NAJBOLJI PROIZVOĐAČI

– Još jedno trik pitanje ako se mene pita, pogotovo danas kada je konkurencija jako velika i tržište je zasićeno proizvođačima gitara. Recimo da su možda do danas bili i ostali najpoznatiji FENDER i GIBSON, a nakon njih su se vremenom počeli “gurati” i ostali kao što su GRETSCH, IBANEZ, YAMAHA i PRS. Danas ima zaista mnogo proizvođača gitara ali većina proizvodnje tih istih proizvođača se odvija nerijetko u Kini i Indoneziji, kako za električne tako i za akustične gitare. Nezahvalno bi bilo izdvojiti bilo koju firmu kao najbolju jer opet sve ovisi o našim osobnim ukusima, pogledu na glazbu, koji stil volimo i sviramo.

GDJE IH KUPITI?

Kupnja gitare je danas jako jednostavna radnja. Odemo u najbliži musicshop i uvijek ima gitara koje se mogu kupiti. Webshopova na internetu ima doslovno na stotine pa i na tisuće. Svaki od tih webshopova ima često lijep izbor gitara uz koje za svaku stoji opis gitare, fotografije, cijena i sve ostalo.
Osobno bih savjetovao ipak kupnju u musicshopu gdje se gitara može i uživo isprobati jer tek tada vidimo i čujemo i osjetimo dali je to zaista to sto želimo od te gitare.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.