Sjednete na svoje sjedalo, upalite motor, stavite u brzinu, pritisnite na gas i nova avantura na cesti kreće. Uz stalnu sigurnost na cesti zahvaljujući marljivim djelatnicima policijske službe, vođeni smo voditi računa o brzini s kojom upravljamo na cestama javnog prometa. No, u nekima se urodi potreba da jačeg pritiska na gas, želja da iskusi jača snaga automobila i vlastitog snalaženja u brzim situacijama, pa tako i ljubav prema rally utrkama u kojima već dugi niz godina na našim prostorima može se začuti ime Viliama Prodana.

Stalni natjecatelj trka iz Buzeta, zasluge svog uspjeha pridaje pomoći koju su mu dali kolege trkači, ali i suvozači, iako je odgovornost upravljanja volanom u njegovim rukama. U nekoliko crtica, objasnio nam je što trebamo znati prije početka treniranja, koje su mjere zaštite te koja je uloga suvozača prilikom utrkivanja.

UPUTSTVA ZA POČETAK TRENIRANJA

– Ljubav prema vožnji započela je prije 12 godina.Prvi trkači auti bili su čisto amaterski i laganim koracima prema naprijed došlo je i do profesionalnog natjecanja. Kad bi netko htio uči u svijet trka s autima, preporučio bih da se za početak uzme automobil niže kategorije jer počinje se iz nule i uči se samostalno. Najbolja stvar koja se može trenirati u automobilizmu su vožnje na trkačkim stazama uz pomoć trkačke uprave, nikako na crnjaka. Za takvo što se unaprijed mora podnijeti zahtjev za organizirani trening. Može se trenirati pomoću tih staza ili se odlazi na Grobnik gdje se radi mnoštvo krugova. Za početnike dobro je to činiti uz nekoga tko zna kako se to radi. To sam isto i ja radio. Stariji kolege iz Buzeta, s kojima sam i danas u klubu, puno su mi pomogli, a kasnije učio sam samostalno. Bitno je konstantno treniranje, kao i u svakom drugom sportu. Što više treninga odradiš, to si na kraju uspješniji.

MJERE ZAŠTITE

– Mjere zaštite vode se po FIA pravilima i izuzetno su strogi što je jako dobro. Vozač i suvozač su cijelo vrijeme jako dobro zaštićeni. Zaštitni kavez u automobilu je zaista napravljen kako treba kako bi u nastavku vrlo zahtjevnih zadataka. Vozač i suvozač nose protupožarne kombinezone i zaštita je zaista na visokom nivou, no nepoštivanje pravila sa strane publike može cijeli centar dovesti u neprilike. Automobil može u svakom trenutku izletjeti sa staze. Imao sam dvije nezgode prije 5 do 6 godina. Na jednom skoku s automobilom izgubili smo kontrolu i sletjeli smo ravno na drvo. Na auto bila je velika šteta. Nama nije bilo ništa. Srećom da na toj dionici nije bilo ljudi pa nije bilo ni ozlijeđenih. Prošle godine na Croatia Rally-u, sletjeli smo van, na autu bila je velika šteta, a nama na sreću nije bilo ništa.

KLJUČNA ULOGA SUVOZAČA

– Pehar u ovom sportu je sasvim sporedna stvar. U Hrvatskoj se s konkretnim profesionalizmom teško baviti. Uspjeh je biti dobar i uživati u tom sportu radi vlastitog zadovoljstva i zadovoljstva publike pošto publika ima zaista veliku ulogu u cjelokupnoj priči. Kod podjela uloga, volim uvijek naglasiti kako vozač i suvozač imaju po 50 % odgovornosti. Vozač upravlja vozilom i na vozaču je sve pa se i rezultat uvijek pribraja vozaču. Suvozač je jako bitan u svemu. On radi jako puno skrivenih radnji koje su javnosti nevidljive, pa tu je kontrola guma, automobila i vremenskih uvjeta, komunikacija s ekipom. (foto: Foto Modlic)

 

SHARE