Ravnateljica porečkog Crvenog Križa Vesna Janko Finderle pretvorila je svoj hobi s potrebnim doškolovanjem u svoj dodatni službeni posao. Svojim savjetima pomogla je prijateljima pri uređenju prostora, te je nakon nekog vremena shvatila vrijednost svojih savjeta i opredijelila se za dizajn interijera te započela priču s danas poznatim Home & Co. i suradnicom Ekatarinom Chumak – Zhun.

Kako unose srce i toplinu u svoj posao, njihovi krajnji rezultati stvaranja interijera i opremanja prostora zamijećeni su kako sa strane klijenata tako i medija.

Već duže vrijeme, Vesna je pozivana sa strane većeg broja medija za informacije oko mogućih solucija uređenja prostora, pa tako i s naše strane na što je ona uvijek odgovorila brzo i efikasno što se svakako odrazilo i na praćenje njenih savjeta. Kako je Vesna od hobija napravila svoj drugi posao, kako ona doživljava umjetnost, zašto je joj je bitna empatija s klijentima te koji je proces stvaranja možda upravo vašeg budućeg interijera, pročitajte u nastavku.

OD HOBIJA DO DRUGOG SLUŽBENOG POSLA

– S dizajnom interijera počela sam sasvim slučajno, ali ljubav prema tome postoji oduvijek. Prije negoli što sam se počela aktivno baviti s time, znala sam davati savjete svojim prijateljima, poklanjati im slike. Uz nekakvu sliku s uljem na platnu išao bi uvijek neki moj savjet za boje zidova ili čime bi mogli još opremiti svoj stan. Kada smo sredili naš prvi stan, shvatila sam da tu postoji to nešto s čime se rađaš. Bio je to nekakav klasičan stan u stambenoj zgradi, a mi smo ga napravili kao staru istarsku konobu. Nabavili smo grede stare 150 godina, nekakav rustikalni stil. Sedam mjeseci se izrađivala kuhinja po mom nacrtu. Ljudi koji su vidjeli nacrt ili koji su vidjeli sav rad prolazeći blizu znali su kasnije dolaziti kod nas vidjeti kakav je krajnji izgled te kuhinje. Nakon toga jedan dan došlo mi je da se upišem školovanje s kojim bi si mogla kasnije i naplatiti te moje savjete te sam se upisala u školu Callegari smjer za stilista opremanja unutarnjeg prostora. Za vrijeme druge godine počela sam već aktivno baviti time. Danas je to službeno moj drugi posao.

EMPATIJA S KLIJENTOM

– Klik se ne događa uvijek na prvu. S nekima se klikneš iz prve i odmah shvatiš što žele. U svijetu dizajna, najskuplji je onaj dizajn gdje ti klijent savjetuje i stalno mijenja tvoje viđenje. Mi smo najsretniji kada nam se klijent prepusti otvorenih ruku i možemo napraviti posao prema svom osjećaju. Uvijek naravno idemo ususret našim klijentima. Klik se dogodi kad shvatimo što oboje želimo. Prvo se upoznajemo s klijentom na nekakvim prvim sastancima prilikom kojih se ispunjava upitnik s njihovim željama, gdje spominje boje koje vole, a s raznim stilovima opremanja mu objašnjavam kako ja vidim taj prostor i gledam im otvoriti vidike za koje jednostavno nije znao i pustim mu vremena da nakon toga vidi što u biti želi u konzultaciji sa svojom obitelji. Tek kad se mi ustvari dogovorimo u kojem smjeru ćemo ostvariti projekt, počinjemo ga raditi kako spada gdje smo uvijek otvoreni na promjene u nekakvom segmentu.

PROCES OPREMANJA INTERIJERA

– Prvo se moraš usuglasiti. Zatim, kako se prihvati ideja, oni moraju biti sigurni u to. Onda se sjednem zajedno s Ekatarinom Chumak – Zhun iz Home&Co.i osmislim plan i program rada. Dogovorimo se koliko će nam vremenski trebati to odraditi i koji dio će koja odraditi tako da si olakšamo posao. Ako nam klijent da ključ u ruke gdje imamo opremanje praznog prostora, onda smo najsretnije jer onda počinjemo od samog početka, sređujemo do zavjesa i predamo ključ u ruke. Ukoliko klijent nema, izrađujemo prvo tlocrtno rješenje prema izmjerenom prostoru pa uspoređujemo s trenutnim tlocrtnim stanjem. Klijentu onda prezentiramo što smo vidjele i što mislimo da bi se moglo napraviti, što bi se moglo rušiti, gdje bi trebala biti rasvjeta, pa dispozicija opreme i kako mi to vidimo. Slijede onda sastanci gdje se s klijentom usklađujemo o svakom dijelu jer to mora biti savršeno točan. Izrađuje se nacrt u autocad-u jer majstori koji će se pozabaviti time moraju imati točne smjernice. Zatim idemo s najljepšim dijelom, a to je stil. Tada se odabiru boje koje se klijentima sviđaju pa iz toga napravimo nekakvu priču. Kako radimo s raznim keramičkim kućama, kućama koje prodaju opremu i rasvjetu, skupljamo njihove ponude. Stvaramo onda layout-ove. To su slikice koje njima predočuju kako će to izgledati. Po želji klijenta, napravimo i 3D vizualizaciju. To su projekti koji znaju imati od 30 do 60 stranica sa svim ponudama. Nikad ih ne pustimo samo s tim projektima pa da se sami snađu već smo s njima do krajnje realizacije.

UMJETNOST KAO DIO ŽIVOTA

– Predivno je kada umjetnost postane dio života. Umjetnost nas u biti prati svugdje. Odličan je osjećaj kad možeš pretočiti to nešto što nosiš u sebi i uljepšati nekome prostor te dati nekakve savjete gdje će se kasnije ta osoba dobro osjećati.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.