Opg Farina

WordPress Image Gallery Plugin

U Farinima, unutar općine Višnjan, krije se jedan medeni obrt poznat svim kao Opg Farina Alessandro.

Radi se o poljoprivrednoj grani koja se tradicijski prenosi iz koljena na koljeno u obitelji Farina. Današnji nositelji gospodarstva su Alessandro i Aleksija, a bave se pčelarstvom, voćarstvom, povrtlarstvom i maslinarstvom.

Ono po čemu je Opg Farina najprepoznatljiv je zasigurno med. Aktivnost pčelarstva započeli su od 1986 godine, kada je to bilo sam usputan hobi od nekoliko košnica.

Zbog povećanog interesa kako za med tako i za ostale pčelinje proizvode, 2008. godine osnovan je opg. Od početnih 15 košnica danas Opg Farina broji oko 50 košnica na dva stacionirana pčelinjaka, a glavne paše su bagrem i livada.

Uz pčelarstvo, od 2009. godine krenuli su sa sadnjom kupina i malina, te zbog pogodne klime, proširili su nasade i prilagodili uzgoj po eko principima. Kad pričamo o njihovim malinama, možemo reći da su to većim dijelom mjesečarke koje daju plodove više puta godišnje, a kupine su jednorotke s berbom koja se vrši tijekom srpnja i kolovoza.

“Iako se stariji dio obitelji bave uzgojem povrća već dugi niz godina, povećanom potražnjom za ekološki uzgojenom hranom krenuli smo u proizvodnju raznih vrsta ekološki uzgojenih povrtnica na otvorenom. Najčešće kulture su krumpir, luk, razno začinsko bilje, rajčica, paprika, mahunarke, lisnato povrće, tikve i ostalo sezonsko povrće.” rekao nam je Alessandro Farina.

Tako kad prolazite pokraj Višnjana, napravite si špežu u Farinima i nemojte zaboraviti na med, malo i slatko pčelinje zadovoljstvo.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.