Transfuzija je obično hitno stanje kod pasa i vlasnici ljubimaca obično ne primjećuju neke simptome koji bi im ukazali da je transfuzija potrebna. Više informacija glede transfuzije kod pasa dala nam je Samanta Puh Kalanj, doktorica veterinarske medicine iz Specijalističke veterinarske ambulante Hajster.

TRANSFUZIJA

– Transfuzija krvi je medicinski postupak prenošenja pune krvi ili krvnih proizvoda iz krvožilnog sustava jedne jedinke u krvožilni sustav druge jedinke iste vrste .

POTREBE ZA TRANSFUZIJOM

  • anemija – stanje koje se odnosi na smanjeni volumen crvenih krvnih stanica (eritrociti ) u krvi i/ili smanjenu količinu proteina koji prenosi kisik u eritrocitima ( hemoglobin )

  • poremećaji zgrušavanja krvi

  • prilikom težih operacija s većim gubitkom krvi

  • u slučaju traume kojom nastaje krvarenje odnosno gubitak krvi

– Transfuzija najčešće omogućuje samo privremenu stabilizaciju pacijenta i omogućuje provođenje daljnjih dijagnostičkih postupaka sa svrhom postavljanja konačne dijagnoze.

DAVATELJI KRVI

– Zdravi psi, tjelesne težine najmanje 25 kilograma, redovito cijepljeni i očišćeni od nametnika idealni su davatelji krvi. Poželjno je da psi budu blage naravi budući da je proces uzimanja krvi malo duži te je potrebno da pas bude miran kako bi se uspješno sve obavilo. Davatelju se može uzeti i do 20% ukupnog volumena krvi bez posljedica po zdravlje. Pas koji je nekad primio transfuziju ne smije biti davatelj krvi drugom psu. Psi mogu donirati krv svaka tri mjeseca.

BANKE KRVI

– U nekim zemljama postoje komercijalne banke krvi koje opskrbljuju klinike s krvnim proizvodima. U Hrvatskoj postoji baza donora , ali još uvijek ne postoji banka krvi. Kod nas se većinom događa da se prilikom hitnih slučajeva na poziv jave ljudi dobre volje koji dovedu svoje pse kao donore krvi .

PODUDARANJA KRVNIH GRUPA

– Psi imaju 8 krvnih grupa, a krvnu grupu prilikom prvog primanja krvi najčešće ne dokazujemo. Prilikom nepodudaranja krvnih grupa do reakcije dolazi tek nakon ponovljene transfuzije tako da u hitnim slučajevima nije potrebno određivati krvne grupe. Vrlo rijetko je jednoj jedinki potrebno više transfuzija tijekom života, ali ukoliko do toga dođe tada je uvijek potrebno napraviti testove. Budući da transfuzijom unosimo nešto novo u organizam uvijek postoji mogućnost pojavljivanja transfuzijske reakcije bez obzira na krvne grupe.

KONZULTACIJE S DOKTOROM VETERINARSKE MEDICINE

– Nije svaka anemija ili gubitak krvi razlog za transfuziju. Odluku o potrebi transfuzije donosi doktor veterinarske medicine na temelju rezultata analize krvi, općeg kliničkog stanja te pravila o primjeni transfuzije.

Ovim putem htjeli bismo se još jednom zahvaliti svim vlasnicima pasa koji su se odazvali te pristali donirati krv svojih ljubimaca kako bi spasili život ostalim psima kojima je krv bila potrebna.

https://www.youtube.com/watch?v=7gmRB2psVJg

SHARE