Gotovo svaki dan imate ju prilike čuti. Ona je izuzetno profesionalna i precizna u svom poslovanju, ali istodobno draga i topla osoba. Životni put doveo ju je do radijskog posla i, iako je to trebala biti samo usputna poslovna stanica, Tatjana Kaštelan ostala je zračiti svojim pozitivnim i uvijek aktivnim angažmanom na Radio Puli punih dvadeset godina.

Impresionirani njenom konstantnom vedrinom i izuzetnim radom, popričali smo s Tatjanom o njenoj karijeri, te vam detalje predstavljamo u nastavku.

NEPLANSKI UZ RADIJSKI MIKROFON

Nisam nikada planirala biti radijska voditeljica, urednica, novinarka. Završila sam Marketing na FET-u. Sve se samo dogodilo. Nakon faksa radila sam u Bouyguesu, gradila Istarski ipsilon s Francuzima, i nakon prve faze, umjesto u Pariz ili neku drugu destinaciju što mi se nudilo, odlučila sam ipak ostati doma. Tražila sam novi posao, mama je čula na radiju da se nešto traži, i mislim si ok neka administracija, i predala sam molbu. Da bih nakon nekoliko dana prošla audiciju i našla se u redakciji. I što sad? To je bila velika promjena, iz Bouyguesa u redakciju Radio Pule. Dva nespojiva svijeta. Bila mi je to tada usputna stanica, jer paralelno sam uvijek nešto radila. No, onda su me zaposlili u stalni radni odnos, pa je krenulo, prošla sam sve pozicije. I vrijeme je proletjelo. Dvadeset godina na HRT-u je iza mene i danas uživam u radijskom izričaju, koji je jedinstven u odnosu na sve druge medije. Radio je trenutak, realnost, tu nema glume. I to je jedini medij koji nas prati gdje god bili i što god radili.

AKTIVNOST NA TERENU

– Danas je lako. Iskustvo je učinilo svoje. Prošla sam baš sve novinarske forme, izvještavala s baš svih područja praćenja, od policije, kulture, gospodarstva, politike, zdravstva, sporta, ma baš svih. Uživo, snimljeno, kombinirano. Bilo je svega. I to je pravi trening. Danas mi je najnormalnije sjesti za mikrofon i krenuti uživo. Inače, mediji su najbolji trening za javne nastupe.

NAJLJEPŠI DIO POSLA

– Otkrivanje, učenje, istraživanje. Jako sam znatiželjna, uvijek gladna znanja. A ono je svuda oko nas. Informiranje je važno i to je moja osnovna zadaća. Razgovori s gostima u emisijama su, pak, edukativni ali uvijek ispadnu i zabavni kad se gost opusti. I onda je to to. I za slušatelja, i za gosta i za mene.

GLAS U KONTAKTU S PUBLIKOM

– Dobar glas daleko se čuje! Glas je moj osnovni alat informiranja. No, za dobar glas treba truda i učenja. Nije dovoljno roditi se s lijepim glasom. Prvenstveno je tu hrvatski jezik, jer Hrvatski radio odnosno HRT-ov informativni program temelji se na standardu. Tu ne odstupam. Inače sam perfekcionistica, držim se naglasaka i izgovora. Uz uređivanje i vođenje informativnih emisija, autorica sam i urednica dviju specijaliziranih, o zdravlju i gospodarstvu, koje je u osnovi moja struka. Tu je, pak, glas u drugačijoj funkciji, jer treba biti opušteniji i blizak gostu odnosno slušatelju. Inače, kroz mikrofon se sve osjeti; i kad si umoran, veseo, tužan, sve to slušatelj može čuti i osjetiti. I to je radio.

SHARE