Orijentacija u prostoru nekima je lakša, drugima je teža. No, što je s orijentacijom u vodi? Kako se osoba može orijentirati kad jednom zaroni? Odgovor svakako zna Ema Ivetić.

Mlada članica RSK Mladost svoj je sportski put u plivanju započela vrlo rano, a ove je godine u svom prvom nastupu za reprezentaciju na Europskom prvenstvu u podvodnoj orijentaciji zajedno s kolegicama postigla zlato. Prilikom natjecanja u podvodnoj orijentaciji, ističu se kako fizičke sposobnosti tako i tehničke sposobnosti i znanje svakog natjecatelja prilikom korištenja dozvoljene opreme. Cilj je postići što kraće vrijeme prilikom pronalaska ili zaobilaženja postavljenih orijentira.

Još uvijek pod dojmom, Ema ispričala nam je svoju sportsku priču i koliko za nju znače upravo podvodne aktivnosti.

KONCENTRACIJA NA PLIVANJE

– Sve je počelo u periodu kada sam sa šest godina slomila ruku. Radi oporavka, počela sam se tada baviti slobodnim plivanjem. S vremenom, počelo mi se više sviđati plivanje s monoperajom. Kako svi koji su plivali pokraj mene izgledali kao sirene, ta vještina plivanja me u potpunosti osvojila i tada sam prešla u svoj sadašnji klub. Bilo je to prije pet godina. Prije sam se bavila i plesanjem, ali sam sad koncentrirana isključivo na plivanje.

STALNI TRENINZI

– Pri početku treniranja plivanje s perajom nije mi išlo. Dihalica mi je također stvarala problem. Sad je sve uredu zahvaljujući konstantnim treninzima. U biti, svaki dan imamo trening tako da mogu reći da smo svi jako dobro uvježbani. Srećom, zimi sada imamo novi pulski gradski bazen. Imamo svoje termine, ponedjeljak, srijeda, petak i subota. Bilo bi bolje da imamo malo veći, olimpijski, bazen, ali novi bazen je puno bolji od onog što smo imali na raspolaganju u Valbandonu. U sklopu bazena imamo i teretanu.Uskoro počinjemo i sa suhim treninzima, tako da ćemo biti još bolji. Imamo par državnih natjecanja te kupove i znamo ići na svjetska natjecanja. Prilikom odlaska na kupove, skupljaju se bodovi te se prema broju bodova u završnici vidi tko je bolji.

OSVOJENA MEDALJA

– Kad sam osvojila medalju, pratio me je predobar osjećaj. Nismo očekivali da ćemo biti u prvih pet, a kamoli da ću stići prva. Stvarno sam u tom trenutku bila u šoku.

KONKURENCIJA

– Konkurencija je dosta jaka ukoliko se osvrćemo na svjetska natjecanja. U Hrvatskoj, konkurencija je dosta slabija naspram svjetskog nivoa. Vani se trenira gotovo svaki dan po dva ili više puta, imaju i plivačke i suhe treninge te su zato puno napredniji od nas, posebice Rusi i Nijemci. Oni se na visokoj razini bave tim sportom.

PLIVANJE KAO TERAPIJA

– Plivanje je jako zdravo i pomoglo mi je pri ispravljanju kralježnice. Kao dijete, imala dam krivu kralježnicu, ali uz plivanje uspjeli smo to riješiti čime su se i liječnici čudili. Obožavam plivati i roniti, te kad nemamo treninge neko vrijeme, jako mi to nedostaje. Ako nemamo treninge, odem se sama rasplivati jer me jednostavno prati ta potreba. Nikad neću prestati trenirati.

SHARE