Kao i u svemu, u gomili postajemo svi jednaki i u odijevanju, no, uz malo istraživanja, uz nešto više kreativnosti, možemo pronaći put k novim ekspresijama samih sebe putem novih dizajna. To je ono što čini Martina Herak, modna dizajnerica koja poznata po svojoj asimetričnoj i dekonstrukcijskoj ekspresiji s kojom svaki odjevni predmet čini posebnim.

Kod Martine, to nije samo filozofija posla već i njezin način života. Proživljavanje trenutaka na poseban i jedinstven način dio su njene svakodnevice što je prepoznao velik broj obožavatelja mode i kreativnog izražavanja.

Nakon što je predstavila svoju novu kolekciju, uspjeli smo popričati s njom u njenom rodnom gradu Poreču za koji je jako vezano iako danas shvaća Zagreb kao svoj dom.

KREATIVNOST BEZ GRANICA

– Imala bi vremena za sebe jer sama svoj šef. No, nekako se sad osjećam u najvećoj snazi. Imam jako puno ideja. Sljedeći Zagreb fashion destination je početkom listopada. Prihvatila sam poziv da idem na monturu u Split. Revija će se održati 31. svibnja tako da polako trčim u Zagreb i krećem po sve potrebne materijale kako bi se napravila nova kolekcija u kojoj ću koristiti boje. Vjerojatno će se u svakoj isticati monokromatika.

NEMA STAJANJA DOK SE ZADOVOLJSTVO NE POJAVI

– Kad imaš dugi niz godina stvaralaštva, važno je da se upoznaš s tim materijalima, kako koji diše i koju priču može ispričati. Pri samom početku izrade koristim se uvijek osnovnim krojem, a onda prepustim da moja kreativnost učini svoje s asimetrijom i dekonstrukcijom. Dok sama sebi ne priznam da sam zadovoljna, ne stajem. Najviše volim raditi s muslinom i pamukom. Volim se jako igrati s krojevima, a upravo pamuk mogu s lakoćom oblikovati i postizati na neki trodimenzionalnost s kojom kreacija ulazi u prostor. Kad je materijal čist i nema nikakvih uzoraka, mogu se puno više igrati i dati život jednoj priči.

STEPENICU PO STEPENICU

– Puno me ljudi prati i imam velik broj klijentica. Čast je kad te netko poznati prizna, ali ja stvarno ne radim razliku među klijenticama. Moja odjeća živi tek kad ju netko stavi na sebe. Kreacije su specifične i netko tko je sklon klasici teško da će kupiti Martinu Herak. Idem stepenicu po stepenicu, puno radim, ali uvijek je to s ljubavlju i strašču. Svaka zarada kod mene ide u nove materijale i hranu. Luda sam za hranom. Prve novce koje dobijem, idem uvijek u opskrbu namirnica. Bitno mi je da je gozba na stolu. Dobila sam poziv za New York fashion week i za Japan, te za Los Angelesa od jedne agencije koja se bavi stylingom poznatih zvijezdi, ali ja sam se najviše koncentrirala na Hrvatsku. U Istri imam jako puno klijentica koje žele imati unikate i nešto sasvim posebno i prepoznatljivo.

SHARE