Pulski filmski festival jest poseban upravo zbog svog konstantnog pomicanja granica. Iz filma u film, od trilera pa sve do komedije, pokazuje se naša stvarnost koju ponekad zaobilazimo ili ne razumijemo, ali tu nam je pred očima.

Problemi međuljudskih odnosa u ljubavnim vezama odlično je prikazan u filmu “fuck you I love you“. To je film koji prikazuje muško istraživanje, ali istodobno i shvaćanje, ljubavnih odnosa kroz razgovor s bivšim ljubavnicama ili direktnim izlaganju samog sebe u čudne relacije, kao što je to za njega bio odnos s glumicom kod koje nije mogao razumjeti što li je istina ili farsa.

Film “Goran” prikazuje totalnu iskrivljenost društva gdje se stalno dolazi do krivih zaključaka radi svojih unutarnjih strahova, a zbog tih zaključaka rade se pogreške za koje ne postoji popravni ispit. Goran voli svoj posao i ženu, no promatrajući njen razgovor s najboljim prijateljem, Goran se poljubomori. Iste večeri na obiteljskoj večeri punoj tenzija radi neizrečenih istina, ona objavljuje kako je trudna, a Goran zna da je sterilan. Slučajnim prolaskom kod benzinske pumpe nalazi prijateljev automobil i vidi nju u njemu. Ne želeći prihvatiti tu pomisao da ga žena vara, uzima ju u auto. Na to nailazi prijatelj i pokušaju razgovora, prijatelja zgazi kamion. Ona radi svoje sljepoće nije vidjela što se dogodilo, te on odluči prešutjeti sve i otići u kolibu. Tamo ga skupina iznenadi s gozbom. Ženinom bratu Goran povjerava sve što se dogodilo. Nakon što je ona legla, skupina vodi večernju zabavu praćenu glazbom, alkoholom i drogom. Ujutro Goran pronalazi slučajno snimku s kojom saznaje kako ga je žena u biti varali s bratom preminulog prijatelja. Isti doznaje o smrti brata i dvojica se nađu u ljutitoj borbi na podu. U međuvremenu dolazi njen otac koji ugledavši snimku njih dvoje na podu, dodaje s nogom nož svom zetu te odlazi blizu saune gdje čuvši čudne zvukove otvori vrata i ugleda sina kako opći sa svojim momkom. Ne mogavši to podnijeti, prelijeva punu kantu vode u sauni, izbacuje sina i zatvara njegovog ljubavnika. Sin ubija oca, ljubavnik mu umire u sauni, a Goran ubija ljubavnika svoje žene. Ona se probudi i predloži bratu i mužu jedan miran zajednički izlet u troje. Krvavi i izluđeni svime što se dogodilo, obojica prihvate bez ikakve dodatne riječi njen prijedlog i otiđu s njom na taj miran izlet napuštajući tu kolibu punu smrti i prevara.

Komedija “Lavina” dala je sliku moderne obitelji gdje čovjek navodno nestaje u lavini tijekom svog izleta i ostavlja u istom stanu dvije žene i dvije kćeri blizu homofobnog susjeda. Nakon sprovoda, on se vraća zajedno sa svojim momkom kako bi zatražio rastavu braka od aktualne žene. Nakon gomile otkrivenih istina, povrijedio je sve svoje ljubavi, nekadašnje i sadašnje, te je na kraju ostao sam sa sobom na stepenicama.

O mogućim posljedicama previše pretencioznog praćenja modernizma u vrlo kratkim crticama pokazao se u filmu “Siguran let“. Zbog moderne tendencije, žena odlučuje preraspodijeliti obitelj u dva aviona prilikom odlaska na svadbu kako bi se spasio barem dio obitelji ukoliko jedan avion padne. Svojom idejom uznemiruje svoje ukućane koji ju pokušavaju urazumiti, no, ona i dalje ne odustaje od svoje fiksacije sve dok zbog svojih tvrdnji nije skoro izgubila sve. Tada prihvaća da je u krivu i ispričava se muže te svi zajedno odlaze na put u jednom avionu.

Zanimljiv put imali su likovi filma “Kratki izlet” koji su slijepo pratili čovjeka s vizijom. U samo jednoj večeri, Roko uspio je naći veću skupinu sljedbenika koji su ga odlučili slijediti u pronalasku fresaka. Put k pronalasku potraju je poduže, više negoli su si sljedbenici proračunali, te se polako njihov broj smanjivao. Na kraju, do cilja Roko je stigao samo s jednim sljedbenikom koji je bio toliko očaran tim izletom da je izrazio želju da ga ponovi.

Pulski filmski festival, osim nabrojanih, u svom programu nudi dugi niz odličnih naslova sa sadržajima koji vas se možda direktno ne tiču, ali zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.