Ivan Kraljević je član pulske grupe Ostaci zvuka. Radi se alter rock bendu koji u svojim pjesmama predstavlja mješavinu grungea, punck rocka i garažnog rocka radi šarolikog profila interesa njegovih članova.
Ivan se povezuje sa svojim pjesmama kao i s djecom, od faze samog stvaranja do dostizanja šire javnosti. Kako je došao do imena benda, koji su problemi, koja su veselja s kojima se Kraljević susreo, te koje su dosadašnji uspjesi pročitajte u nastavku.

IME OSTACI ZVUKA
– Za bend je ime jako bitno, a opet i nije. Ako iza imena stoji loša glazba, super ime neće pomoći. S druge strane,, ako imaš bezvezno ime i cool glazbu, i ime će postati cool. Jesu li naša glazba ili ime cool, ocijeniti će slušatelji. Ime sam inače odabrao za jedan drugi projekt u kojem sam pjevao. Radilo se o bendu Audio Remains. Na žalost, taj projekt je završio 2013. godine nakon izlaska albuma Dream Stop, a meni je bilo nekako žao da propadne i ime pa sam ga preveo na hrvatski i započeo svoju autorsku priču.

ALTER ROCK
– Inače imam problema s trpanjem nečega što radim pa i samog sebe u ladice, pa mi je i to žanrovsko klasificiranje nešto čega se ne bih rado uhvatio. Moj pokušaj da Ostatke zvuka ipak strpam u neki žanr bilo bi nešto tipa alter rock zato što se, kako u kojoj pjesmi, osjete razni pravci kao što su grunge, punk rock, garažni rock, a opet naš zvuk je prepoznatljiv i osebujan zahvaljujući postavi koja ga je stvarala.

NIGDJE NEGDJE GLEDAMO
– EP je dobio ime po pjesmi “Nigdje negdje gledamo” koja se ne nalazi na ovom EP-u i nadam se da nas to vodi prema novim pjesmama i albumu. Trenutno su ostaci Ostataka zvuka samo bubnjar i ja te možda gitarist iz prve postave. Od početka smo imali problem ili možda sreće da nismo mogli dugo zadržati stalnu postavu. Razlozi su razni, a sreća u nesreći je ta da je na kraju ovaj EP obilježilo desetak glazbenika. Tehnički gledano Ostaci zvuka su zapravo projekt kroz koji će, nadam se, proći još mnogi i odvesti nas u neke nove zvukove. Pula je bogata odličnim glazbenicima i vesele me nove suradnje i rad na novim pjesmama. Ovim putem pozivam one koji se vide u ovom žanru da mi se jave pa da vidimo kuda i do kuda ovo ide. Nadam se da ne – nigdje negdje.
PJESME KAO KLINCI
– Bitno mi je da pjesme koje čuče u ladici, izađu iz ladice i iznenade me. Taj dio je prekrasan. To je kao s klincima. Gledaš ih kako nesigurno koračaju dok ne stasaju i počnu svoj život neovisno od tebe. Kostur pjesme radim sam, a onda s bendom modeliram cjelinu. Bitna je kreativa, proces stvaranja, zezanje s bendom i poruka u kojoj će se prepoznati oni do kojih pjesma dopre. Tekstovi obrađuju moj svemir i svemir s kojim se sudaram, borim ili volim.

USPOREDBA S LAUFEROM
– Pa to je sigurno kompliment jer je Laufer jako bitan bend u novijoj povijesti hrvatskog rocka. Iskreno, mi imamo žešći i vjerojatno jednostavniji zvuk, ali nekih dodirnica sigurno ima jer ovo nije prvi put da su nas usporedili s njima. Činjenica je da postoji veliki deficit za ovakvim žanrom, makar u mainstreamu. Ima dosta kvalitetnih bendova koji i dalje odlično sviraju sličnu mjuzu, ali se teško ili nikako probijaju na radio stanice i televiziju. Nama je to djelomično ipak uspjelo, pa smo jedno vrijeme čak držali drugo mjesto na top listama Radija Pule i zagrebačkog Radija 101, a puštali su nas i izvan Hrvatske.

RAZLIČITI SVJETONAZORI UNUTAR ISTOG BENDA
– Bend je živo biće i vrsta veze u kojoj se nadopunjuju, ali i sudaraju različite energije, svjetonazori i interesi. Nekad je to super zezanje, a nekad je i naporno kao i u svakoj vezi. Kroz bend su prošli stvarno vrhunski kreativci i glazbenici koji su ostavili svoj potpis: Tea Tidić, Pitzek Bijažić, Robert Buršić, Karlo Mirković, Matija Dadić, Robert Matysiak, Ognjen Jovanović i Bika. Zahvalio bih se i Saši Dadiću koji nam je omogućio prostor za probe u Rojcu, Marijanu Jeleniću i Goranu Julariću Juletu za studijski angažman, Marku Krnjajiću za prvi spot, Andreju Korovljevu i Drašku Iveziću za drugi spot, Marijani Četković iz Aquarius Recordsa što nas je prepoznala i Perici Šuranu jer nas je vrhunski izmiksao. Svi su oni zaslužni za objavljeni materijal.

SVE ŠTO ŽELIM

– Pjesma “Sve što želim” mi je po mnogočemu bitna. Ona je drugi singl koji smo izbacili pod etiketom Aquarius Recordsa. S tom pjesmom smo visoko kotirali na top listama, a za nju nam je i Andrej Korovljev snimio spot u tunelima ispod Pule, Zero Strasse. Radi se o optimističnoj punk-rock pjesmi koja kroz žestoke rifove govori o ljubavi i pozitivi. Pjesma je posvećena mojoj tadašnjoj djevojci, a sadašnjoj supruzi Nataši, s kojom sam krajem prošle godine dobio i prekrasnog sinčića koji nas ispunjava, uveseljava i ne da nam spavati. U ovoj fazi najčešći zvukovi koje slušamo je naš mali Ivano.

 

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.