Multiinstrumentalista koji svojom mistikom i jedinstvenim pristupom glazbi stvara u slušateljevim mislima drugu realnost u kojoj svatko uživa, Franko Krajcarpriprema novi materijal gdje će na moderan način predstaviti stare zvukove.

Svoje znanje u području glazbe stekao je radeći u Italiji, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a od 2007. svoje znanje i elemente istarske kulture počeo je koristiti pri stvaranju svojih autorskih djela koja su se predstavila u albumima Pensieri, Indivia, Rožice i Aleja glagoljaša te nedavno u albumu Greatest hits collection.

U ovom neobičnom periodu kada nas je većina živjela u nekom obliku socijalne izolacije, Krajcar okrenuo se prirodi i svirkama u prirodi što je snimao i podijelio sa svojom publikom na Facebooku. O čemu je još razmišlja u ovom periodu, pročitajte u nastavku.

PERIOD PREISPITIVANJA

– Prije smo imali malo, bili smo skromni i bili smo sretni. Moje djetinjstvo je bilo predivno. U usporedbi sa stanjem danas, nismo imali apsolutno ništa osim predivnog druženja. Danas imamo sve i nikad nam nije dosta. Uništili smo se totalno s tim potrošačkim forama. Prije koliko smo imali palente za pojest, toliko bi pojeli, a danas se samo zadužujemo s raznim kreditima ne razmišljajući kako se uvijek može nešto dogoditi upravo kako je nastao problem s Korona virusom. Naravno, sada smo svi imamo svakakvim problema, i neki će se u ovom periodu malo preispitati, pročitati nešto s čim će rasti, smanjiti malo doživljaje glede svega što imamo u životu, a neki će biti gori od onoga što bili prije svega ovoga. Mi smo se nekako okrenuli k bratstvu i jedinstvu, našli smo jednu šumu i bili daleko od trgovačkih centara. Negdje kad je sve to počelo, svirao sam na instrumentima u prirodi i sestra me je u prolazi snimila u želji da stavi na Facebook. Nisam joj dao, ali na kraju sam sam stavio snimku u kojoj sviram frulicu. Brzo se skupilo brdo lajkova i onda sam počeo objavljivati svaki drugi dan nešto. Bio mi je to ispušni ventil, meditacija uz glazbu, kao da imam neku vrstu gaže.

INTIMA KROZ GLAZBU

– Petnaestak dana prije nego što je buknuo problem s Korona virusom, Croatia Records objavila je moj Greatest hits collection u kojem se nalaze hitovi s moja prva dva albuma čime se dao značaj mom radu tijekom svih tih godina. U svojoj 39 godini Izdao sam prvi album Pensieri. Nikad se nisam vodio k želji da budem popularan, već da na neki način izrazim svoju intimu, svoj mali svijet. Nikad se nisam previše eksponirao. Moja intima izišla je kroz glazbu što me jako veseli jer je sve počelo sasvim slučajno. Radio sam na jednom projektu s Morosinom i naš zajednički prijatelj Tijardović komentirao je kako sam interesantan i da imam posebnu mistiku u sebi. Pensieri prikazuje ovo, ali prošlo i buduće vrijeme. Sve što možemo zamisliti vezano je za prošlost, a sve za čime čeznemo i razlog zbog kojeg treba živjeti vezuje se uz budućnost.

U svojoj karijeri imao sam dvije faze stvaranja kroz koje su proizašla svakakva djela i ciklus od ta moja četiri albuma donio mi je dosta lijepe stvari. Volim svoju intimu podijeliti s prijateljima. Smatram da su mi oni kao jedna familija. To je moj mali svijet unutar sve ove zbunjene stvarnosti. Ne snimam stalno nego samo kad mi dođe, uvijek sam bio kampanjac u školi i u životu. Znam imati desetak dana kreativnog izražavanja, a onda me nitko ništa ne treba pitati u kreativnom smislu. Ne planiram odlaske na festival jer imam druge prioritete u životu vezane uz moju djecu. Probao sam napraviti nešto na granici s komercijalom glazbom s pjesmom Jobrni je jobrni i pokazao sam si kako se može napraviti nešto publici primamljivo.

STARI ZVUKOVI NA MODERAN NAČIN

– Moj interes veže se uz world music i etno glazbu, Mediteran i Balkan. Slušam često glazbu Aboridžina. Jako mi je interesantna etno glazba cijelog svijeta, upoznati nešto novo iz nekog kraja, glazbu kako je zvučala prije 300 godina, mistiku keltskih krajeva. Volio bih se više baviti tim nekim starinama i nadam se da ću to raditi do kraja života. Želim povezati te stare zvukove s elektronikom, prikazati na moderan način stare zvukove. Mislim da ću ove godine napraviti jedan materijal koji će biti više instrumentalan nego pjevan, iako ni dosad nisam previše pjevao, i biti će to jedna malo duža priča.

GLAS JE UVIJEK GLAS

– Mislim da sam dosad više svirao nego pjevao. Glas je u funkciji instrumenta unutar pjesme. Volim kad je sve u službi stvaranja glazbe. Često kod kvalitetne glazbe, instrument može donijeti priču kao što to radi nekakav glas, no kod kvalitetne komercijalne pjesme, dobar pjevač sa svojim glasom može načiniti da je pjesma 30% bolja od čisto instrumentalne skladbe. Glas je uvijek glas, jedna od najboljih instrumenata u glazbi. Danas se mogu čuti zaista predivni glasovi kod talentiranih mladih ljudi, ali nedostaju skladatelji koji će ih usmjeriti kako bi radili kvalitetne pjesme.

SHARE