Uspjeh je kad se jedan festival uspije održati, a kada se ponovi 16 godina za redom s uvijek prisutnom mnogobrojnom publikom, vrijedan je slave.

Poznati pulski glazbeni festival Viva La Pola zahvaljujući njegovim organizatorima i njihovim suradnicima preživio je svakojako situacije te danas spada u već poznati godišnji kulturni program Pule. Zlatko Gotovac i Mihaela Tikvički trude se pronaći novi i zanimljivi sadržaj za svako izdanje eventa koji promovira alternativnu glazbu te ispunjava publiku snažnim emocijama kako nam je u razgovor ispričao sam Gotovac.

SPONTANA ORGANIZACIJA

– Cijeli život nalazimo se u glazbenom svijetu i sama ideja o festivalu Viva La Pola razvila se u razgovoru s kolegama iz Zagreba. Htjeli smo napraviti nešto što još u Puli tada nije bilo vezano uz ponudu alternativne glazbe. Uživali smo od samog početka u organizaciji pa i u festivalu, a s nama i svi bendovi koji su dosad kod nas gostovali. Kao i sve u životu što se tiče umjetnosti, većim dijelom je to sve spontano krenulo.

16 GODINA FESTIVALA

– Šesnaest je godina već prošlo otkako smo u svemu tome. Svako izdanje ima svoju draž i svoju zanimljivost. Uvijek sam nastojao pozvati zanimljive bendove i da ljudi čuju i vide ono što nikad prije nisu na ovim prostorima. Nekako sam najponosniji činjenicom da su pojedini bendovi koji su nastupali danas velika glazbena imena. Bili su tu nastupi Dubioze kolektiv koji je danas definitivno najveći regionalni bend. Oni su mi ostali u najljepšem sjećanju jer su ti nastupi uvijek nabijeni emocijama. Dečki jako vole Pulu i Istru i postali smo jako dobri prijatelji. Dragi trenuci bili su također kada su Pulu u sklopu festivala posjetili Biohazard i Madball te mnogi drugi veliki bendovi koji su do tada svirali većinom na velikim inozemnim festivalima. Našim trudom i zalaganjima došli su do Pule. Pri svakom festivalu prisutno je veliko ushićenje publike. Treba jednostavno biti prisutan na festivalu kako bi se ti neki osjećaji mogli uživo doživjeti.

PREŽIVJELI I TEŠKE TRENUTKE

– Od 2008. godine, organizaciju svega vodimo Mihaela Tikvički i ja. Uvijek je to relativno stresno jer treba tu sve pomno isplanirati financijski i logistički. Treba sve posložiti. Sami sve radimo od početka do kraja. Mogu reći da je dosad sve uvijek bilo savršeno izvedeno. Nije bilo nikakvih većih problema osim situacije koje se nastojim ne sjećati. Bilo je to 2008. godine kada nam je jedna britanska skupina otkazala nastup na dan koncerta. To su neki ružni trenuci koji se nažalost događaju. Sve smo to preživjeli i krenuli dalje.

MIŠ MAŠ SVEGA

– Viva La Pola primarno promovira alternativnu glazbu. Prisutni su zaista šaroliki stilovi, miš maš svega. Mogu spomenuti da su nastupali TBF i razni bendovi koji su na ovim prostorima mainstream. To je uvjetno alternativna glazba. To je bilo na početcima, kada se sve to kretalo, kada su te grupe startale. Većina tih grupa su danas velike grupe.

SHARE