Svake godine u doba prosinca, božićna zvijezda se nalazi posvuda. Trgovi, ulice, kafići, ustanove, domovi i drugi objekti, oplemenjuju svoj prostor s tom malenom crvenom zvijezdom koja svima diže pomalo raspoloženje.

Kako odabrati svoju božićnu zvijezdu ispričala nam je Vedrana Kalac, voditeljica poduzeća za hortikulturu Didi Flora Inženjering.

POINSETTIA ILI BOŽIĆNA ZVIJEZDA

– Joel Robert Poinsett doveo je božićnu zvijezdu 1828. godine u Sjevernu Ameriku te je po njemu dobila ime Poinsettia. Tada nije se mogla držati u kući jer čim bi došla na suhi zrak, svi bi listovi popadali. 1950. godine Paul Ecke iz Kalifornije razvio je vrstu koja može podnijeti sobne uvjete i niže temperature. Imao je godinama monopol u uzgoju te biljke, jer nije otkrivao tajnu, dok jedan sveučilišni profesor ’90-ih nije otkrio fenomen i objavio ga svima.

EUFORBIJA

– Njeno botaničko ime je euforbija po Euphorbusu, omiljenom liječniku numidijskog kralja Jube koji je, prema predaji, prvi upotrijebio otrovan sok božićne zvijezde, i to navodno kao lijek.

Božićna zvijezda je iz porodice euphorbiaceae, podrijetlom iz Meksika, Južne Amerike i Afrike. U svom prirodnom staništu raste kao grm i do 5 metara.

Kultivari koji se uzgajaju kao sobno bilje narastu od 30 do 50 cm, a dolaze u raznim bojama listova – roza, bijela, žuta, crvena, krem, prošarana. Za razliku od listova raskošnih boja, cvjetovi su maleni i skoro neugledni.

Sitni žuti cvjetići okruženi su braktejama crvene, bijele i ružičaste boje, a isprva je postojala samo vrsta intenzivnih crvenih listova. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti dugi i do 25 cm.

MLIJEČNI SOK

Sve biljke iz porodice euphorbiaceae ili mlječike sadrže mliječni sok koji istječe iz biljke pri oštećenju ili orezivanju. Sok je otrovan i nadražuje kožu, a treba paziti da ne dođe u dodir s očima. Ako se pojede, može izazvati proljev.

KAKO ODABRATI SVOJU BILJKU I KAKO JU NJEGOVATI?

– Kod kupnje, pripazite na žutozelene skrivene cvjetne pupove. Kod biljke koja je prestara pupovi su se već otvorili ili čak otpali. Pripazite i na listove koji ne smiju biti uveli ili obješeni.

Biljka neka bude zdrava s bujnim i snažnim lišćem. Božićna zvijezda jako je osjetljiva na hladnoću, zato je omotajte u papir i brzo donesite u kuću. Uz malo vještine, božićna zvijezda potrajat će još godinu dana i ponovo cvjetati. Kad se stabiljke osuše, a listovi otpadnu, nove izdanke treba prikratiti na 10 do 15 cm visine. Cvjetovi i pricvjetni listovi divnih boja formiraju se na jednogodišnjim granama. Počinje faza mirovanja, kada božićnu zvijezdu treba premjestiti u prostoriju temperature 12 do 15 stupnjeva, uz minimalno zalijevanje sljedećih dva mjeseca, do svibnja. Tada ju presaditi u veću posudu, u mješavinu zemlje za cvijeće, uz dodatak pijeska, dobro zaliti i iznijeti van, na svjetlo mjesto, ali ne na direktno sunce jer ono može oštetiti listove. Gnojiti dva puta mjesečno tekućim gnojivom za sobno bilje. Kad se pojave mladi izboji, na biljci treba ostaviti 4 do 6 najboljih izboja, ostale odstraniti te koncem rujna premjestiti ju u zatvoreno, na sobnu temperaturu, na svjetlo mjesto, ali ne izloženo direktnoj svjetlosti. Kako bi se potakla raskošna cvatnja u prosincu, dva mjeseca prije započeti s prekrivanjem kartonskom kutijom ili neprozirnim platnom, tako da ne bude izložena svjetlosti više od 10 sati.

SHARE