Ponekad nas istraživanje sebe u novim aktivnostima vodi upravo kod realizacije samih sebe. Možemo se pronaći u nečemu što u prošlosti nismo niti razmišljali. Vođena primjerom svog kućnog prijatelja, Petra Pilar počela se baviti keramikom te pokraj svog stalnog posla kao građevinski tehničar pronašla nešto što joj pruža odličnu terapiju protiv stresa, ali i povećava joj koncentraciju i kreativnost koju opet može primijeniti i u svom svakidašnjem poslu. Svoje je radove imala i prilike predstaviti na izložbi Osjećaji/Sentimenti/Feelings o čemu nam je i sama dala nešto više informacija što možete pronaći u nastavku članka.

PRVI SUSRETI S KERAMIKOM

– Keramika je bila jedna u nizu mojih novih aktivnosti, pa najbolje mjesto za upoznati, razumjeti i osjetiti glinu bio je u Art Studiju Pula, gdje sam kod našeg voditelja Igora Fabrisa upisala početničku grupu keramičke radionice. Bilo je to prije desetak godina s pauzama s puno samostalnog rada kod kuće. Želju da probam te načinim prve susrete s keramikom bili su preko kućnog prijatelja, pokojnog Roberta Čelića koji se bavio keramikom i fuzijom stakla, radio je kao profesor likovne umjetnosti, malo boem taman s kreativnom energijom nekoga koji radi nešto prvenstveno iz ljubavi i uživa u tome.

ODLIČNA TERAPIJA

– Sam proces stvaranja unikatnog predmeta vlastitim rukama bilo to iz komada gline ili bilo koje druge sirovine, donosi neki mir i odlična je terapija protiv stresa. Osim toga pojačava koncentraciju, razvija kreativnost, te ste u tom trenutku fokusirani ste na rad koji obavljate bez razmišljanja o drugim obvezama i problemima. Keramika zahtijeva vrijeme i posvećenost, proces se ne može ubrzati, od najmanjeg ukrasa do većih skulptura ili promišljenih radova za pojedine tematske izložbe. Baš zato je teško odvojiti se od svakog komada, i staviti “cijenu” na neki proizvod, jer nekome su to samo novci, a meni je to nešto moje što želim da ide u dobre ruke.

OSJEĆAJI/SENTIMENTI/FEELINGS

– Izložba Osjećaji/Sentimenti/Feelings, jedno je izdanje manifestacije Dani stvaralaštva, u organizaciji pulske Udruge Art Studio, kojim je započeo njen 15. ciklus. Zadani naslov dao je na raspolaganje umjetničku slobodu naših emocija, pa smo tako nas 52 autora imali dovoljno vremena planirati i promišljati kako keramičkim skulpturama, instalacijama ili keramičkim slikama prikazati neke osjećaje i pokušati ih predočiti široj publici kroz ukupno 55 radova na samoj izložbi. Nekako je meni došlo da prikažem “Bol” i “LJubav”, i mislim da mi je u konačnici i uspjelo, a bilo je i jako zabavno. Glavni i odgovorni za ideju i postavu izložbe bio je Igor Fabris, a fotografije i oblikovanje još jednog odličnog kataloga odradila je Gordana Brborović.

NEUOBIČAJENO I INTERESANTNO

– Ne tražim da se predmet sviđa široj publici, nisam tip da radim turističku keramiku ili lijepe klasične predmete koji možeš pokloniti nekome za rođendan, pa očekivati da se svima svide. Kada je neka tema ili se uči nova tehnika u radionici, onda odrađujem zadatak s ciljem savladavanja nove vještine. Tražim neki svoj stil, da je neuobičajeno i interesantno ali treba vremena da budeš prepoznatljiv, puno prakse, učenja i slušanja savjeta mudrijih od tebe. Još čekam taj autorski rukopis, treba biti uporan, bude jednog dana.

UTJECAJ POSLA NA STVARANJE

– Vrlo je povezano, i paše mi smjer kuda to pomalo vodi. Po struci sam građevinski tehničar pa se crtanjem bavim godinama, a najdraži dio su mi radionički nacrti, čelične konstrukcije, armatura i slično. Što se materijala tiče umjesto betona i armature kombiniram glinu s metalom, razmišljam o konstrukciji, volim da mi je u ravnini. I neke teme su povezane s projektiranjem, tako da modeli aviona i ronilački toranj inspirirani su vojnom povijesti Pulskog zaljeva, gdje je na lokaciji Sv. Katarina-Monumenti početkom 20.stoljeća bila Mornarička hidroplanska postaja. Podmornice, hidroavioni, obuka vojnika u ronilačkom tornju, sve se to može kroz keramiku prikazati na različite načine i daje inspiraciju za nove predmete. Izrada keramike opušta, tako da nakon uspješnih večernjih sati u glini, sljedeće jutro lakše krećeš na posao.

SHARE