Poznato je kako ples nudi mnoštvo dobrobiti odraslim osobama i kako zbog toga često se kreće na programe gdje je uključen ples kao tjelovježba. No, kako i za odrasle, tako i za djecu ples može biti vrlo koristan upravo u razvojnoj fazi budući da utječe na fizičko i mentalno zdravlje djeteta zahvaljujući velikom broju dobrobiti od kojih nam je nekoliko spomenula dugogodišnja instruktorica plesa i voditeljica plesnog studija Saltatrix Sandra Demarin.

ZAŠTO JE PLES BITAN ZA DJECU?

– Ples je bitan za djecu jer razvija kreativnost, pospješuje motorički razvoj djece, uči djecu socijalizaciji, interakciji, koncentriranom radu te ih od malena uči da svaki napredak zahtjeva rad, disciplinu, ali i veliku ljubav prema onome što se radi. Dokazano je da pomaže u razvoju koordinacije, ravnoteže, snage i fleksibilnosti. Također ima velike dobrobiti za razvoj kognitivnih sposobnosti. Kroz učenje plesnih sekvenci i kombinacija radi se konstantno na pamćenju, na osjećaju za vlastito tijelo i odnosu tijela naspram prostora koje ga okružuje. Djeca se navikavaju na rad u grupi, na altruističko poimanje međuljudskih odnosa kroz međusobnu podršku na treninzima, ali i na samopouzdanje i jedinstveno izražavanje svake pojedine osobe.

KADA KRENUTI?

– Dob u kojoj je najbolje započeti s plesnom edukacijom su 4 godine. Djeca su tada već spremnija motorički pratiti kretanja i upute. Rana dob je također najbolja za rad na fleksibilnosti jer su kosti mekše.

10 DOBROBITI PLESA

– Djeca kroz ples dobivaju razne fizičke dobrobiti kao što su boje zdravlje lokomotornog sustava, razvoj motorike, gipkost, agilnost, snagu i fleksibilnost, ali i kognitivne dobrobiti među kojima je pamćenje, samopouzdanje, stvaranje serotonina zaslužnog za osjećaj sreće, razvoj socijalnih vještina, rada u grupi, interakcije s drugom djecom te učenje zajedništvu. Ples definitivno pomaže u razvoju mozga. Znanstveno je dokazano da poboljšava pamćenje, posebice prostorno pamćenje, povećava lučenje hormona sreće poznatog pod nazivom serotonin. Ples utječe i na stvaranje neurona i jačanje neuronskih veza, sto je također povezano s neuroplastičnošću, odnosno sposobnošću mozga da formira nove neuronske veze za promjenu i prilagođavanje. Ples i glazba ublažavaju bol, stres i anksioznost. Plesna terapija se kao oblik psihoterapije u svijetu koristi kao sredstvo za pomoć kod mnogih psiholoških poremećaja.

Ono što trebate zapamtiti je da će vaše dijete imati svakako sljedeće dobrobiti ukoliko se odluči krenuti na sate plesa:

1. Razvoj motorike

2. Fleksibilnost

3. Pravilna koordinacija

4. Pravilno držanje odnosno postura tijela

5. Ojačano pamćenje

6. Dobra prostorna orijentacija

7. Socijalna integracija

8. Učenje na značaj timskog rada

9. Samopouzdanje

10. Osjećaj sreće kao nusprodukt glazbe i pokreta

SVIJEST O DOBROBITIMA PLESA U NAŠIM KRAJEVIMA

– Smatram da je u našim krajevima još nedovoljno razvijena svijest o dobrobitima koje ples donosi djeci i o njegovoj integraciji kod edukacije djece. Glazba i ples su oduvijek sastavni dio ljudskog roda. Tu su ogromni benefiti plesa za zdravlje i motorički razvoj, za kognitivne sposobnosti i društvenu socijalizaciju. Ples je način izražavanja raznih emocija, način zbližavanja ljudi i dijeljenja zanosa za ljepotu glazbe i pokreta.

SHARE