Svaka kupoprodaja ima određeni proces koji se treba odraditi prije same prodaje nekretnine. Sve je više onih koji se radi raznih okolnosti moraju preseliti i prodati svoj stan u što kraćem roku. Kako bi se to efikasno izvelo, potreban je rad dvoje ljude, samog prodavatelja nekretnine i ovlaštenog agenta za prodaju nekretnina.

Slobodanka Praznik iz agencije specijalizirane za posredovanje u prometu nekretnina Bo Holiday Invest d.o.o. nam je par crtica objasnila koje su obaveze prodavatelja prije same prodaje vlastitog stana.

OD ODLUKE DO PRIPREME ZA PRODAJU

– Prodavatelj bi trebao nakon odluke o prodaji stana, potpisati posrednički ugovor s ovlaštenom agencijom. Svakako bi trebao znati u čemu se sastoji njegovo vlasništvo. Agencija će prije oglašavanja provjeriti sve podatke, kako bi budućem kupcu mogla prezentirati nekretninu. Ako se stan nalazi u stambenoj zgradi, ili kući uvijek se traže sve informacije u vezi korištenja zajedničkih dijelova zgrade. Prodavatelj bi trebao upoznati budućeg kupca, koju ostavu koristi, a nije navedena u vlasništvu, dio dvorišta, te parking koji koristi u dogovoru s ostalim stanarima. Svakako će predložiti cijenu i dinamiku isplate. Prodavatelj je dužan obavijestiti ostale suvlasnike zgrade, o mogućoj promjeni na vlasništvu. Agent će tada, oglasiti stan i ponuditi idealnom kupcu.

SHARE