Psihosocijalni aspekti neizostavni dio brige o sebi, a oni se temelje na tome kako osoba razmišlja, kako se osjeća, na raspoloženjima, uvjerenjima, načinima suočavanja i odnosima s obitelji, prijateljima i suradnicima. Često je osobama potrebna potpora oko njihovog mentalnog zdravlja, ali ne traže ga zbog stida i straha od stigmatizacije zbog još uvijek prisutnih predrasuda prema psihoterapiji. No, svatko bi trebao brinuti kako o svom fizičkom zdravlju tako i o mentalnom zdravlju.

Kako bi se svima približili psihoterapija, stvoreni je projekt pod nazivom „Dani otvorenih vrata savjetovanja” u suradnji Holističkog centra Geranij i Stratus PsihOblaka, te smo Alenku Kralj upitali više informacija o spomenutom projektu.

DANI OTVORENIH VRATA SAVJETOVANJA I PSIHOTERAPIJE

– Projekt je nastao u suradnji Holističkog centra Geranij i Stratus PsihOblaka, a iza samih naziva stojimo; prijateljica, u ovom slučaju kolegica, Esma Zanini i ja. Esma i ja dugogodišnje smo prijateljice, a spojio nas je sport, odnosno ljubav prema trčanju. Njena vizija je uvijek bila da se individue sa sličnim razmišljanjima i ciljevima trebaju držati zajedno i na taj način širiti svoje ideje, u tom tonu je unazad nekoliko mjeseci krenulo razmišljanje o suradnji. Esma je inače fiziowellness terapeut, a u svom centru nudi usluge posvećene čovjekovoj vanjštini, fizičkom tijelu i njegovoj duhovnosti. Kao što u samom nazivu centra stoji holistički, što označava cjelovitost, tako i u težnji ka cjelovitosti smatramo da je mentalno zdravlje neizostavno dio i tu u priču ulazi Stratus, čija je primarna specijalizacija psihoterapijski pravac transakcijska analiza. Projekt pruža mogućnost informiranja svima onima koji su se ikada pitali što je to psihoterapija i kome je namijenjena, na koji način funkcionira, koje su metode rada, koji pravci postoje i slično. Naime, ako promatramo u kontekstu tržišta, ono je danas gotovo pa zasićeno razno raznim tehnikama i metodama pomoći i samo-pomoći. U moru stručnjaka i “stručnjaka“ ponekad nije jednostavno razlikovati metode rada uz potrebno prethodno obrazovanje te u konačnici odabrati najbolje za sebe. Iz tog razloga mi želimo biti jasne što to psihoterapija jest, tko ju može provoditi i koje su moguće dobrobiti.

SVI SU DOBRODOŠLI

– Projekt je prvotno namijenjen populaciji Pule i okolice, zbog fizičke blizine, no to ujedno i nije njegovo ograničenje. Svi su dobrodošli, a jedini uvjet je da je osoba punoljetna. Provodit će se jednom mjesečno, subotom, od 8 do 14 sati, u prostorima Centra Geranij, a točan datum biti će objavljen na našim mrežnim stranicama pet do sedam dana prije samoga održavanja. Svoj dolazak potrebno je prethodno najaviti te na taj način rezervirati termin. Ono što smo sretne podijeliti jest da konzultacije ne koštaju ništa osim malo vremena te nikoga ne obvezuju.

MENTALNO ZDRAVLJE JE BITNO

– Moto projekta jest; mentalno zdravlje je bitno! Naš stav je da su psihosocijalni aspekti neizostavni dio brige o sebi, a cjelovitosti ne možemo težiti ako ne uključimo um, duh i tijelo. Kratkoročni cilj je pružiti točne informacije svakoj zainteresiranoj individui, a dugoročni jest popularizacija psihoterapije, normalizacija brige o mentalnom zdravlju uz naglasak na cjeloviti pristup ljudskome biću.

SHARE