Mnoge zaposlene majke trude se pronaći ravnotežu između posla i privatnog života, ali ujedno se brinu i o sebi kako bi zadovoljile svoje obje uloge. Iako može biti izazovno, balansirati uloge majke i poslovne žene nije nemoguće o čemu nam svjedoči i Lenka Šajina.

Uz svoje poslovne obaveze, Lenka vodi brigu o svojim obiteljskim obavezama, te marljivo se brine o svom profesionalnom usavršavanju uz razne seminare i profesionalne susrete. Uvijek nasmijana te spremna na druženje i razgovor, Lenka je već duži niz godina inspiracija mnogima jer u svemu što radi daje sav svojoj entuzijazam praćen konstantnim ulaganjem u sebe i u društvo oko sebe.

Pozivamo vas da pročitate što za Lenku znači njen posao, kako ga usklađuje sa svojim privatnim životom te koje su njene ambicije za budućnost.

DINAMIČAN, ZANIMLJIV, KREATIVAN I PUN IZAZOVA

– Rad u turizmu vrlo je dinamičan, zanimljiv, kreativan i pun izazova. Ovo je posao koji ne trpi da stojiš na jednom mjestu, stalno moraš pratiti trendove. Moraš biti fleksibilan i spreman da ćeš u jednom satu odraditi 10 različitih poslova. Važno je i pratiti trendove na tržištu, osluškivati potrebe i mogućnosti lokalne zajednice te želje gostiju i sve to uskladiti na najbolji mogući način. Kreirati sadržaje i ponude koje će pružiti gostu jedinstveni doživljaj i potaknuti ih da se požele vratiti. Također donosi nova poznanstva, imaš priliku upoznati različite ljude i kulture i vjerojatno mi se zato toliko sviđa. Prednost mog posla je upoznavanje puno zanimljivih ljudi i stalni kontakt s različitim pojedincima što te obogaćuje kao osobu. Volim i to što imam priliku napraviti nešto dobro za zajednicu. Posao je kreativan i dinamičan i to je za mene veliki plus. Veseli me pozitivna energija koju imaju zadovoljni gosti i svi uključeni turistički djelatnici. Što se tiče mana, iskreno ne znam što bih izdvojila. Kao i drugdje, postoje dani ili pojedini zadaci koji su manje zanimljivi, ali to je normalno.

REZULTAT PROCESA POSLOVNOG SAZRIJEVANJA

– Mislim da je moja sadašnji pozicija rezultat procesa poslovnog sazrijevanja. No definitivno i ljubavi koju imam za ovaj posao. Cijeli svoj život sam na neki način uključena u turizam. Pomagala sam roditeljima na agroturizmu i u smještajnim jedinicama pa sam se susrela sa svim izazovima ugostitelja i iznajmljivača. Dugi niz godina radila sam u turističkoj agenciji kao voditelj poslovnice i certificirani vodič za njemački jezik, vodila grupe na putovanja, kreirala itinerare i tu sam stekla veliko iskustvo i saznanja o potrebama gostiju. Vjerujem da mi je svo to iskustvo pomoglo u mojem dugogodišnjem radu u turističkoj zajednici na odgovornim pozicijama. Stvarno volim raditi u turizmu, organizirati evente i marketinške aktivnosti. U tome uživam, a veselim se i svim novim izazovima koji me još očekuju.

USKLAĐIVANJE PRIVATNOG S POSLOVNIM ŽIVOTOM

– Mislim da je to u današnje vrijeme svakome izazov. Svi ponekad imamo loše dane i možda nismo raspoloženi ili imamo privatnih briga i problema. Gost to ne smije osjetiti, a posao ne smije trpjeti. Kao što nije dobro probleme sa posla nositi doma, tako i obrnuto. Ali vjerujem da se sve može, evo na primjer uspjela sam magistrirati u roku dok je sin bio mali, u međuvremenu sam zatrudnjela i rodila drugog sina. Sve to uz vrlo odgovoran i zahtjevan posao. Kad imaš podršku obitelji, sve je lakše i ništa nije nedostižno.

ZADOVOLJSTVO

– Mislim da je osoba zadovoljna, a onda i ostvarena, kad se osjeća dobro sa sobom, kad je zadovoljna s odlukama koje je donijela, kad „pogleda unatrag“ ponosna na ono što je napravila te kad ima ljubav i podršku obitelji i radi posao koji voli. Mislim da je bitno također stalno ulagati u svoje znanje i učiti, te onda to znanje „vratiti“ lokalnoj zajednici i pomoći drugima. Tako se i ja nastojim stalno educirati pa sam završila usavršavanje za voditelja odnosa s javnošću, a trenutno polazim usavršavanje za Internet marketing i brendiranje.

AMBICIJE ZA BUDUĆNOST

– Vrlo jednostavno. Želim raditi posao koji volim, raditi ga strastveno i uživati u tome.

SHARE