Rad s ljudima nije lagan, ali donosi veliko zadovoljstvo koje je neprocjenjive vrijednosti o čemu nam svjedoči i Jan Franjul koji se svojim angažmanom u radu udruge Proces te kao sudionik izvršnog tima Saveza udruga Rojc trudi graditi zajedništvo u Rojcu i poticati udruge na međusobnu suradnju.

Budući da nam se upravo radi spomenutih angažmana Jan stalno javlja raznim zanimljivim priopćenjima o događanjima upravo u Društvenom centru Rojc, zatražili smo ga da nam se predstavi i evo što smo o njemu doznali.

TKO JE JAN?

– Radnik u kulturi. Trenutno sam dio izvršnog tima Saveza udruga Rojca, mreži udruga smještenih u Društvenom centru Rojc. Iako je posao u civilnom društvu jako izazovan, financiranje nestabilno, radno vrijeme gotovo i ne postoji, ne mogu se zamisliti da radim nešto drugo. Stotine organiziranih aktivnosti, brojni partneri i prijatelji, iskustva i znanja, sve su rezultat rada u civilnom društvu i nezavisnoj kulturi i umjetnosti. Konstante mogućnosti rasta i razvoja, ali i potreba u lokalnoj zajednici ono je što me svakodnevno potiče. Ono što vidim su potrebe za većim razumijevanjem od strane donositelja odluka, ali i šire javnosti, a to se može postići jedino radom i angažmanom. Pokraj svoga posla, jedan sam od osnivača i članova Procesa – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava. U projektima i programima udruge Proces koristimo umjetnost i kulturu kao alat za postizanje društvenih promjena, za senzibiliziranje šire javnosti s izazovima s kojima se suočavaju LGBTIQ+ osobe, ali i poticanja socijalne inkluzije – uključivanja mladih LGBTIQ+ osoba u kulturni i društveni život, bez straha od diskriminacije. Udruga Proces također je postala prepoznati i relevantan čimbenik na području queer kulture i umjetnosti te promociji LGBTIQ+ prava. Javljaju nam se mlade osobe iz LGBTIQ+ zajednice, ali i njihovi roditelji, svi spremni učiti prihvaćanju i razumijevanju različitih identiteta. Ostvarili smo suradnju s institucijama kao Etnografski muzej Istre, ali i partnerima iz Pule kao što su Galerija Makina, Klub Kotač, i pulski Circolo.

SAVEZ UDRUGA ROJCA

– Naš cilj je graditi zajedništvo u Rojcu, okupljati i predstavljati udruge, poticati međusobnu suradnju, surađivati s Gradom Pulom po pitanju upravljanja ovim važnim resursom, te široj lokalnoj zajednici predstaviti sve ono najbolje što nastaje u Rojcu, ali i u Rojc dovesti relevantne aktere s polja suvremene i nezavisne kulture i umjetnosti. Kako bi postigli naše ciljeve provodimo brojne više europskih i nacionalnih projekata, samostalno i s partnerima, neprestano se educiramo i zajednički se trudimo učiniti pozitivne pomake u našem društvu. Također smo nakladnici Radio Rojca, prvog radija zajednice s koncesijom koji je proizašao iz civilnog društva.

POSTALI SMO PREPOZNATLJIVI KAO MJESTO GDJE SE REDOVITO ODRŽAVAJU KONCERTI

Pozitivne promjene ponekad sami teško primjećujemo, pogotovo u trenucima kada zbog posla ne stignemo zastati i osvrnuti se. Tim Saveza udruga Rojca neprekidno provodi brojne projekte i programe, trenutno završavamo veliki europski projekt „R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ u sklopu kojeg smo obnovili prostor Radione Re-Geppetto, gdje se stalno održavaju radionice vještina za građane, gdje je svakodnevno moguće doći, naučiti nešto novo od našeg majstora i popraviti i unaprijediti sve od bicikle do namještaja. Obnovili smo prostor Radio Rojca, održali desetke kulturnih programa, edukacija, predstavljanja udruga iz Rojca i mladih neafirmiranih umjetnika. Kroz naše volonterske projekte iz programa Europskih snaga solidarnosti, ugostili smo volontere iz cijele Europe, a oni su kroz svoje vlastite male projekte, u kojima ih podržavamo, organizirali Community knjižnicu ROJCbook, održali satove njemačkog, emisije na Radio Rojcu, večeri studentskog filma, škole švedskog i još mnogo toga. U suradnji s udrugama Rondo Histirae i Kulutrban postali smo prepoznatljivi kao mjesto gdje se redovito održavaju koncerti eksperimentalne i improvizirane glazbe. Ponekad i sami zaboravimo koliko toga svakodnevno činimo.

PLUSEVI I MINUSI POSLA

– Plusevi su sve mogućnosti koje posao otvara. Od razvoja u samom poslu, do svega što sam naučio i ljudi koje sam upoznao, a što me čini kompletnijom osobom. Civilno društvo, a pogotovo nezavisne umjetnost i kultura, ono su što uvijek mora biti nekoliko korak naprijed, mora gledati na svijet otvorenim očima te prepoznati potrebe lokalne zajednice i društva uopće. Ono što nas ponekad koči i predstavlja najveći izazov, su nestabilne financije, administracija s kojom smo suočeni i nedostatak resursa za stabilniji razvoj. Na tome radimo i zato je suradnja svih dionika na istome polje vrlo važna, jer jedino zajedničkim snagama možemo postići pozitivne promjene, u našoj lokalnoj zajednici, ali i društvu uopće.

SHARE