Danas se sve veći broj ljudi odlučuje za ugradnju implantata kako radi estetskih razloga tako i da bi ostvarili kvalitetniji zagriz i spriječili daljnje malformacije unutar zubne šupljine. No, kod ugradnje moramo prilagoditi naše svakodnevne navike kako bi ugradnja bila uspješna, što nam je naznačio i stomatolog Haris Šabić kad nam je ukratko objasnio značenje implantata za zubalo te kako se izvodi ugradnja istih.

NADOMJESTAK ZUBA

– Danas ima tisuće i tisuće proizvođača implantata. Bitna karakteristika je da su svi građeni od titana. Koristimo ih u slučaju nedostatka jednog, više ili svih zubiju. Dvije su mogućnosti rada, fiksni rad (krunica, most) ili polufiksni rad (proteze na implantatima). Implantat je nadomjestak koji nadomješta korijen zuba. Kako bi mogli staviti krunicu na implantat potrebna nam je suprastruktura koja nadomješta brušeni dio zuba na koji se cementira i vijkom fiksira krunica.

RIZIK ODBACIVANJA

– Implantati ne izazivaju alergije, oni su hipoalergijski, ali kod pušača, osoba s lošom oralnom higijenom, osoba koje su bile izložene zračenju u terapijske svrhe te osoba s dijabetesom može biti povećani rizik od odbacivanja implantata.

UGRADNJA

– Za ugradnju implantata oralni kirurg daje lokalnu anesteziju, ugradi implantat i stavi šavove. Mora se čekati nekoliko mjeseci, ovisno jeli je stavljena umjetna kost što produžava vrijeme srašćivanja, i tek nakon toga se pristupa pripremi za uzimanje otisaka, otvaranje implantata te mjesec dana nakon toga otisak za definitivni rad. Implantati su svakako terapijski izbor u slučaju gubitka jednog zuba, međutim ukoliko se procijeni povećani rizik od neuspjeha te terapije bolje je napraviti most. Obavezno prije ugradnje implantata treba napraviti 3D snimku, CBCT, kako bi se precizno izračunao volumen i kakvoća kosti.

SHARE