Moderan ritam života današnjice, kako prednosti, donosi i svoje posljedice koje su najviše odražavaju na zdravlje. Na razne bolove se danas znaju požaliti stari i mladi ljudi. Jedna od opcija rješavanja tjelesnih tegoba je fizikalna terapija. Stručnjaci centra Barefoot Step svoje znanje i ambiciju koriste kako bi dali mogućnost svojim klijentima da se osjećaju bolje i zadovoljnije u svom životu.

Mlada i perspektivna Lea Hek, po struci fizioterapeutkinja i kondicijska trenerica, zajedno sa svojim suradnicima nudi usluge fizikalne terapije, masaže, maderoterapije, limfne drenaže i kineziterapije, te programe vezane uz fitness dvoranu u Hekima o čemu nam se rado pohvalila u nedavnoj kratkoj komunikaciji.

POZIV KOJI NIKAD NE UMARA

– Fizikalna terapija kao odabir bila je zapravo splet nekoliko okolnosti koje su me odvele na taj put. Prvenstveno ljubav prema anatomiji i zanimanje za medicinu, koju sam imala od malih nogu, u kombinaciji s vježbanjem prema čemu je zanimanje raslo kroz srednju školu. Kasnije u radu i iskustvu koje sam sticala mogu samo reći da sam sve više uživala u tom svom pozivu koji me nikad nije umarao već samo stvarao sve veći interes, pa i dan danas nakon 14 godina otkako sam krenula u tu priču mogu reći samo da me ljudsko tijelo i pokret sve više zanimaju. Danas je ta priča još i veća s obzirom da osim zdravstvene ustanove fizikalne terapije u Pazinu gdje pružamo usluge fizikalne terapije, masaže, maderoterapije, limfne drenaže i kineziterapije, vodim i fitness dvoranu za rekreativce u Hekima. Odluka o privatnom sektoru bila je više-manje logičan odabir s obzirom na to da sam oduvijek imala dozu kreativnosti u sebi, a to mi je omogućavalo i jednu dozu slobode koja mi je bila potrebna s obzirom na brojne edukacije koje sam nastavila pohađati nakon završenog formalnog obrazovanja. Podršku sam prije svega imala od svojih roditelja koji su me usmjeravali i pomagali mi oko vođenja poslovanja, uređenja prostora i držanja visoke razine motivacije. Na čemu sam iznimno zahvalna i dan danas, jer su i dalje u tim ulogama jednako aktivni kao i prvog dana ako ne i aktivniji s obzirom da su uz ulogu roditelja i podrške i redovni klijenti na grupnim treninzima koje vodimo. Spomenula bih tu još i svoj tim suradnika koji čine fizioterapeuti, kineziterapeuti, kineziolozi i ostalih stručnih suradnici koji su ne manje bitna podrška za kvalitetan rad!

BRINEMO LI SE DANAS DOVOLJNO O SVOM ZDRAVLJU?

– Odgovor na ovo pitanje je teško generalizirati, ima onih koji se brinu dovoljno, ima onih koji bi se trebali brinuti više, a ima i onih koji se ne brinu uopće. Voljela bih kada bi ljudi bili više osviješteni o vođenju brige o vlastitom zdravlju i higijeni. To nas uče od malih nogu, ali nam nitko nije dao razlog i objašnjenje zašto je higijena pola zdravlja i čemu služi tjelesna i zdravstvena kultura. Protekle dvije godine se osobno najviše trudim oko toga da educiram, usmjeravam i dajem savjete svima koji me prate preko društvenih mreža, a žele popraviti kvalitetu svog života, aktivirati se i biti u najboljoj formi. Pa ovim putem pozivam sve zainteresirane neka zaprate moj rad, i redovne objave kojima pokušavam dati kratke i konkretne savjete na društvenim mrežama. Zapravo ako se mogu nadovezati na ovu temu, teško je ne voljeti raditi ono što vidimo i osjetimo da nas čini boljima, zdravijima, sposobnijima. Pa tako je i s vođenjem računa o sebi. Osoba sam koja je i sama prošla kroz brojne ozljede, i tražila brojna ‘’brza rješenja’’, i ono što mogu potvrditi kao svoj osobni primjer je, da ništa nema toliku moć, koliko to ima prehrana i pokret. I zato volim svoj posao koji mi je omogućio da o tome i svjedočim svojim primjerom i prenosim to na druge. Lijepo je imati moć znanja kojim možemo drugima olakšati bol, smiriti upalu, povećati funkcionalnost, jer to je upravo ono što nam fizioterapija omogućava.

DOBROBITI FIZIKALNE TERAPIJE

– Fizikalna terapija može nam pomoći kod brojnih ozljeda, bolova i tegoba koje su uzrokovane radnim okruženjem ili preopterećenjem, posljedicama stresa koji se nakuplja u našim mišićima kao i lošim obrascima disanja koje s godinama stvara sve veće probleme, zaista je velik doseg dijagnoza i situacija u kojem je fizikalna terapija rješenje. Ono na što sam zaista ponosna jest da sam priči o fizioterapiji dodala nastavak, a to je trening za život. Odnosno, nastavak vježbanja nakon odrađene fizioterapije (kako se tegobe ne bi vraćale na početak ili u još gore stanje) pa našim klijentima tada preporučamo drugu djelatnost kojom se bavimo, a to su treninzi koji bi trebali postati naša svakodnevna rutina i obaveza, ako želimo zadržati dobru kvalitetu života. Svi smo svjesni činjenice da se sve manje krećemo, da smo sve manje aktivni i da nam je zdravlje svakim danom sve više narušeno. Stoga smatram da je prijeko potrebno uložiti vrijeme u tjelovježbu. Ono što često volim napomenuti je da nam nikad nije žao odrađenog treninga, svi se nakon vježba osjećamo bolje i zadovoljnije. (foto: Melissa Vodopija)

SHARE