Karanfil je cvijet koji svojom jednostavnošću i ljepotom neprestano osvaja. Budući da je jednostavan i glede uzgoja, moći ćete ga primijetiti na terasama mnogobrojnih kućanstava kako ih krasi svojom kvrgavom stabljikom i raznobojnim cvjetovima bogatim gustim laticama.

Latinsko ime ovog svjetski poznatog cvijeta je „dianthus” što proizlazi iz starog grčkog termina „dianthos”, što bi u prijevodu značilo „Božji cvijet”, a često ga se spominje i kao simbolom vjernosti u ljubavi.

Danas možete među više od 300 vrsta ove biljke pronaći one koji su jednogodišnjeg, dvogodišnjeg ali i višegodišnjeg cvata. Sadi se većinom kao trajnica u vrtovima, povišenim gredicama ali i u vazama na terasama. Ono što je najvažnije znati kod uzgoja je da karanfil iziskuje izloženost suncu, te tlo koje je bogato organskim i mineralnim tvarima, te ga je dobro staviti uz ruže, maćuhice, mak, lavande, ružmarin, mentu ili kadulju.

Najlakše ga je posaditi putem sjemenja, ali se najbrži učinak dobiva se korištenjem reznica ili mladih izbojaka. Mladi se izbojci očiste od lišća, stabljike se stavljaju u kompost, prekrivaju se folijom i nakon desetak dana postavljaju u posude, ili se na starijoj biljci zareže dio i postavi u zemlju te se nakon tridesetak dana zasadi u posudu ili vrt. Kad se kod mlade biljke razvije korijen, tada se tu biljku zajedno s korijenom presađuje u rupu od 30 cm. Kod vrtne sadnje, svaku sadnicu presadimo u zemlju na razmak od 15 cm od druge. Prilikom sadnje, bitno je dodavanje gnojiva bogatog dušikom i kalijem. Kako bi se pospješuje rast bogatih cvjetova, ljeti se dodaje gnojivo bogato dušikom, a zimi bogato kalijem.

Budući da je za karanfile optimalna suha zemlja, dovoljno ih je zalijevati svaki drugi dan u malim količinama ostajale vode tijekom večernjih sati. Kako se radi o cvijetu kontinentalne i mediteranske klime, karanfil je otporan na zimu i jaki mraz, no radi velikih vrućina i jakih vjetrova, dobro ih staviti u polusjenu i zaštititi od vjetra. Prilikom rasta, također treba pripaziti na zaštitu od nametnika, kao što su lisne uši, grinje, gusjenica, tripsi i crveni pauk, ali i od bolesti poput crne truleže, pjegavost lista, bakterijsko venuće, siva plijesan, mozaik i prstenavost karanfila.

SHARE