Od malih nogu, djeca uče čitati i pisati. U početku, to i nije lagani proces, no njihova znatiželja i ambicija pokreće ih k usvajanju znanja uz pomoć njihovih vrijednih učiteljica i roditelja. Vrlo važnu ulogu u tom procesu imaju slikovnice koje im olakšavaju usvajanje pomoću vizualnog predstavljanja onoga što čitaju te time lakše povezuju riječi s pojmovima koje označavaju te riječi.

Sanja Pereša, potaknuta radom s djecom u školi, napisala je svoju prvu lektiru za prvašiće bazirajući se na usvojenom znanju o slovima pod naslovom „Jesen u šumi” te uz pomoć Viktorie Pereša kompletirala svoju priču uz ilustracije i time ponudila slikovnicu sa željom da njome pobudi ljubav prema čitanju u djeci najmlađe dobi.

PULEŽANKA ZALJUBLJENA U PLANINE

– Rodila sam se u Puli gdje sam završila svoje školovanje i provela svoj život. Uvijek sam zapravo živjela na rubnim dijelovima grada, ali se smatram pravom Puležankom. Rano sam znala da želim raditi sa djecom pa sam završila Pedagošku akademiju u Puli, a zatim se i doškolovala za magistru primarnog obrazovanja. Otkad znam za sebe uvijek sam nešto pisala, više onako za sebe. U osnovnoj školi bila sam uključena u novinarsku grupu gdje sam stekla nova znanja. Tako sam za jedan svoj novinarski rad bila nagrađena te pozvana na Republičko natjecanje mladih novinara u Varaždin. To bi bio današnji Lidrano. Kao učiteljica neprestano sam izmišljala zanimljive zadatke za učenike. Posebno je važno u prvom razredu učenicima od naučene skupine slova osmisliti nove riječi i rečenice jer primjeri ponuđeni iz čitanke nauče brzo napamet. Smišljanje zanimljivih priča koje koristim kao motivaciju prilikom obrade novih sadržaja dio su moje svakodnevice. Već 20 godina radim u Osnovnoj školi Vodnjan i mogu reći da se njoj osjećam baš sretna. Posvećujem svoju pažnju u očuvanju dječjeg mentalnog zdravlja te se u tom području neprestano usavršavam. Uglavnom su to online tečajevi jer je malo toga što nam se nudi u Puli, pogotovo za učitelje. Tako sam završila tečajeve za Savjetnika za djecu i adolescente te i Mindfulness praktičara. Od ove školske godine pokrenula sam projekt putem Etwinning platforme „Mindfulness u školi – Budimo svjesni i živimo sretnije” u koji se uključilo desetak škola iz cijele Hrvatske. U slobodno vrijeme putujem, planinarim i otkrivam nova mjesta . Iako sam rođena na moru i volim more, zaljubila sam se u planine gdje se osjećam slobodna.

JESEN U ŠUMI

– Slikovnica Jesen u šumi nastala je prošle školske godine kad sam imala prvašiće. U studenom nakon što smo obradili jednu skupinu slova učenici su poželjeli čitati lektiru. Teško im je bilo objasniti da još ne mogu posuditi knjigu u školskoj knjižnici jer nisu naučili sva slova. Nije bilo druge nego smisliti priču koju će moći čitati svi učenici u razredu. Iako možda na prvu to izgleda lako nije baš bilo tako. Trebalo je biti nešto što je njima blisko i razumljivo, a životinje vole sva djeca. Tako je nastao tekst kojeg su učenici čitali i to je bila njihova prva lektira. Kada sam vidjela da su učenici jako zadovoljni tekstom i da su crtali likove iz priče odlučila sam da bi možda bilo vrijeme da napravim nešto više. Tako je nastala ideja napraviti slikovnicu. Kako mi je kćer u Puli završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna odluka je bila da mi ona napravi ilustracije. Bilo je dosta dogovaranja kako da se to napravi ali je Viktoria taj dio lako odradila jer se uvijek lakše izražavala upravo crtanjem i ilustriranjem. Odradila je i druge stvari koje su vezane uz dizajn i grafičko oblikovanje jer je to ipak njezin dio posla u koji se ja nisam željela petljati. Po prvim reakcijama vidim da je napravila dobar posao. Naš tandem nastavljamo pa su u pripremi već neki drugi projekti a neki se već polako realiziraju. Slikovnica je namijenjena učenicima početnicima u čitanju. Rečenice su jednostavne i kratke kako bi ih učenici samostalno čitali i razumjeli pročitano dok kratki opisi prirode dočaravaju šumu u jesen i promjene u prirodi. Slikovnica svojim sadržajem služi kao poticaj za uvježbavanje čitalačkih sposobnosti i razvoj lingvističko – komunikacijskih kompetencija. U korelaciji s nastavom prirode i društva kod učenika potiče istraživačke sposobnosti, prirodnu radoznalost kao i želju za otkrivanjem svijeta oko sebe.

LJUBAV PREMA ČITANJU

– U današnje vrijeme kada smo okruženi novim tehnologijama ljudi sve manje čitaju i sve više vremena provode pred ekranima bilo koje vrste. Slikovnice su upravo onaj medij kojeg djeca vole, jer one osim tekstom predstavljaju priču i putem ilustracija. Mnoge odbija puno teksta pa su upravo slikovnice te koje će probuditi ljubav prema čitanju. Dijete će najprije pogledati ilustracije a zatim odlučiti želi li čitati. Jako je bitno da budu dobro estetski oblikovane i da uz to ponude kvalitetan tekst. Velik je broj i odraslih koji vole slikovnice.

SHARE