Kako završiti staru i započeti novu godinu? Uz pjesmu i lijepe emocije koje te iste pjesme bude u nama, kao što je to nova pjesma Irene i Mauro Giorgi „La luna palida” koju predstavljaju u svom narječju, ali i vizualno u svom zavičaju, o čemu nam je više ispričala Irena prilikom jedne kraće komunikacije prije Božića.

DOČARAVANJE LJUBAVNE PRIČE

– Već nekoliko godina u nizu, Mauro i ja sudjelujemo kao izvođači i autori u projektu očuvanja istrioto narječja kroz Festival dell’istrioto. Ove godine predstavili smo se pjesmom La luna palida. Riječ je o vrlo emotivnoj pjesmi čiji tekst potpisuje Valmer Cusma, a glazbu Mauro. Što se tiče aranžmana, stvorena je minimalistički. Vokal i akustična gitara činili su nam se idealnim za dočaravanje jedne davne i nažalost završene ljubavne priče, a po reakcijama publike mislim da smo u našoj namjeri i uspjeli s obzirom da slušatelji kažu kako istinski odiše jednim davnim prošlim vremenom. Ove se godine glazbeni dio Festivala održava virtualno za čije su potrebe pjesme snimane u obliku videospotova. Mauro se okušao i u tom dijelu Festivala potpisujući montažu uz pomoć kamermana Zorana Burazerovića. Bio je to vrlo zahtjevan posao, ali Mauro uvijek iznenađuje svojom kreativom.

ŠIŠANSKI ISTRIOTO

– Važno nam je reći da sam je otpjevala na šišanskom istriotskom narječju te smo upravo zbog toga spot zabilježili u prekrasnoj prirodi nadomak Šišana. Gledajući spot svaki put me zadivi čarolija jesenjih boja koja se vjerujem predivno stopila s pričom pjesme.

SPOJ GLAZBENIKA

– Zadovoljstvo mi je spomenuti kako smo se u cijeloj ovoj divnoj priči napokon spojili upravo mi glazbenici, a to je u ove zadnje dvije teške godine baš rijetkost i velika sreća. Tu su Riccardo Bosazzi, Daniel Moscarda, Valmer Cusma, Valter Rosa & Spaker, te Sergio Preden Gato. Sve nas je okupio i organizirao mlad i poduzetan Paolo Demarin, osoba koja punim plućima živi kulturu, jezik i tradiciju svoga kraja.

PORUKA ZA KRAJ 2021.

– Za kraj ove čudnovate i teške godine poželjeti ćemo svima puno zdravlja i sreće te da nas Nova godina obraduje lijepim trenucima koje ćemo provesti zajedno u druženjima, zagrljajima i smijehu kao nekada. Sretno!

SHARE