Svaki susret može promijeniti vaš život jer vam donosi nešto novo ili nešto već poznato ali na novi način. Jednostavan susret s dostavljačem koji vam donosi vašu pošiljku, može vam donijeti nešto što niste očekivali. Možda ćete imati sreću kao što smo mi imali da taj dostavljač bude mlad, zgodan, radišan i perspektivan borac Erik Pletikos koji je nedavno osvojio turnir u kickboxing u kategoriji K1 nakon borbe protiv Yusefa Chaochea i Marca Varina.

Erik nas je iznenadio svojom otvorenošću i privrženošću prema MMA-u i klubu Trojan koji su svakako promijenili njegov pogled na život ali i njegove navike što nam je i otkrio u našem kratkom druženju u Puli.

SVJEŽA SPORTSKA PRIČA

– Sasvim sam slučajno počeo s borbama i da mi unazad nekoliko godina netko pitao hoću li se baviti profesionalnim sportom ne bi dao sigurno pozitivan odgovor na to pitanje. Prijatelj me pozvao da dođem pogledati trening kickboxinga i na prvom treningu sam se zaljubio u taj sport. Godinu dana trenirao sam kickboxing i odradio nekoliko županijskim natjecanja. Pozvali su me nakon nekog vremena na trening MMA.a kod Zelga Galešića i kad sam vidio kako to izgleda, rekao sam si kako se moram baviti tim sportom. Otišao sam s kickboksa i prebacio sam se na MMA. Iako sam već godinu dana u MMA-u, trenutno se nisam mogao boriti u toj disciplini jer sam imao operaciju palca i radi opreza da ne bi nešto puklo, opredijelili smo se na opciju s velikim rukavicama, odnosno za kickboxing K1.

KICKBOXING VS MMA

– Kickboxing veže se uz tvrd stav i izdržljivost, što isto služi i u MMA-u, ali uz primjenu različitih poteza iz osam disciplina što ga čini i izazovnijim sportom. U tom svom miksu, se svaki MMA borac razlikuje po taktici koju će primijeniti tijekom borbe. Mečevi budu zanimljiviji jer iako jedan borac može biti dugo dominantan, sve se može preokrenuti u sekundi ukoliko protivnik napravi potez s kojim se prvi ne može dignuti. Ne može se reći je li je teži kickboxing ili MMA, isto kao što se ne mogu usporediti košarka i nogomet. I košarka i nogomet su sportovi gdje se baca lopta, igra se u timovima, ali imaju potpuno drugačija pravila igre. MMA sam jednostavno više osjetio kao svojim sportom i zanimljivo mi je boriti se, ali i gledati tuđe borbe.

JAČANJE UZ POSAO I TRENINGE

– Završio sam u srednju školu za elektromontera i mislio sam se baviti strukom, no još nisam uspio naći posao u struci, pa sam se zaposlio kao dostavljač. Kao i treninzi pa tako i radne aktivnosti pomažu mi pri jačanju tijela i osobnosti. Želim se jednog dana posvetiti totalno profesionalnom sportu. Iskusio sam taj osjećaj kada sam odradio dvije runde od pet minuta prilikom Armageddona u Zagrebu. Iako sam bio poražen na bodove jer me protivnik kontrolirao na podu, osjetio sam da je to moj svijet. Nakon poraza osjetio sam tri boli. Prvo me je bilo strah da nisam razočarao trenera, pa reakcija svojih doma, a na kraju bio je tu i članak u novinama. Trener mi je odmah rekao kako je dobro što sam započeo i nastavio. Pogledali smo nekoliko puta borbu kako bi shvatili gdje griješim te nastavili s treninzima. I poraz ti može poslužiti kao dobra lekcija.

OPORAVAK UZ TRENINGE

– Prilikom jednog meča pukla mi je kost u palcu i imao sam operaciju prilikom čega su mi liječnici savjetovali mirovanje na godinu dana. Ja sam ipak odmah kako smo izvadili šipke i započeli s fizikalnom terapijom počeo s laganim i prilagođenim treninzima kako bi si održao kondiciju i formu.

DVORANA ME ISPUNJAVA

– Svo to okruženje i treninzi su jako utjecali i na moj privatni život. Drukčije sam počeo gledati na neke stvari i odlučio sam se posvetiti sad posve tome i vidjeti koliko u biti mogu uspjeti u MMA svijetu. Mogu reći da sam u periodu škole dosta izlazio i nisam u tom periodu ništa ozbiljno trenirao. Imao sam skoro 18 godina kada sam ušao u dvoranu i toliko sam zaljubio u ovaj sport, da više nemam toliko potrebe izlaziti. Izađem tu i tamo navečer poslije treninga nešto i pojest i družiti nekih sat vremena te doma odmoriti jer me drugo jutro čeka novi radni dan. Nakon posla odmorim se sat vremena i odem trenirati. Dvorana me baš ispunjava.

ZASLUGA TRENERA

– Zasad mi je cilj započeti svoju profesionalnu MMA karijeru. Zajedno sa Zelgom, pripreme nam vode Marko Čalić za boks, Goran Vorkapić za hrvanje, a tu nam uleti i Ivan Vitasović kad imamo grappling. Nedavno se pojavila prilika natjecanja za kickbox i u tjedan dana sam se preobrazio za natjecanje za K1. Bilo je 120 boraca bio je light kickboxing, kickbox u ringu, natjecanje u hrvanju i amaterski MMA u kavezu. Mi smo nastupili na amaterskom MMA i kickboxu. U dvorani smo radi pandemiji prošli kroz mnogo provjera i šest puta morali smo pokazati svoje potvrde. Maske smo nosili do samih 10 minuta zagrijavanja prije meča. Zbog svih tim mjera je i natjecanje trajalo duže. Odlično sam to uspio odraditi, ali ništa od toga ne bi bilo bez ekipe iz kluba Trojan i uvjeta koje nam Zelg pruža. Smatram da sam za rezultat malo i ja zaslužan ali najveće zasluge ima trener.

SHARE