Svi smo normalni, ali isto tako svi smo različiti. Svatko od nas ima karakteristike koje ga čine posebnim. Često se zaustavimo na fizičkim obilježjima, izgledu osobe, ne pružajući sebi priliku da ju upoznamo, da otkrijemo bogatstvo koje se skriva u toj osobi. No, kad napravimo korak naprijed, kada se odgurnemo, preskočimo svoje sumnje, nesigurnosti, strahove i bolove, otkrivamo potpuno drugačiji svijet, povezan s drugim ljudima, ali i s nama samima.

Otišli smo dalje i imali smo zadovoljstvo pratiti, a zatim i upoznati life coach-a i autora Artura Marianija koji vlastitim primjerom poziva ljude da nadiđu patnju kako bi što više iskoristili život.

UMARA LI STALNO ODGOVARANJE NA PITANJA O TOME ŠTO NEMATE NOGU?

– Uloga igrača reprezentacije bio je važan dio mog života koji ću uvijek pamtiti, ali danas pripadam više drugoj strani, recimo da sam napravio jedan switch i time potaknuo jači razvoj sebe samoga. Isto za pitanja o tome kako nemam nogu, odgovaram izjavom: „Imam samo jednu nogu, pa ako želite, razgovarajmo o tome što postoji!”. Uvijek je lijepo biti suočen s novim ljudima i razmišljanjima, a osobna se priča potencijalno mijenja svakog trenutka jer emocije koje iznova izviru daju često bezgranične značenja.

IZVOR NADAHNUĆA

– Danas s osmijehom na licu razmišljam o svemu. Često se prisjećam sebe kao djeteta koje bi sanjalo na veliko, a zatim bi se sakrilo radi sramote. Moje najveće nadahnuće? Vjerojatno to dijete. Imao sam mnogo različitih nadahnuća, ne bih se osjećao dobro kad bi izdvojio samo jednu osobu. Mnogi ljudi, ponajprije članovi moje obitelji, dali su mi mnogo u životu. I dandanas provodim sate i sate u razgovoru s majkom. Pričamo o svemu, od najjednostavnijih i najjačih emocija do metafizičkih teorija svijeta.

ARTUROVA PRIČA

– Priča u kojoj postoji mnoštvo različitih značenja što se temelje na stalnim svakodnevnim izazovima s kojima sam se suočio, zajedno sa svojim voljenima. Postojala je mogućnost da se i ne rodim, budući da je legalno bilo moguće napraviti abortus, i ponajviše i razloga što je mišljenje mnogih ljudi bilo usmjereno k tome, mudrovanje s kojim se naravno nisu složili moji roditelji. Većinu svog života proveo sam zatvoren u kavezima što sam gradio u svojoj glavi prema situacijama koje su mi bile teške, i često radi same okoline. Jesam li rođen bez jedne noge ili samo s jednom nogom? Perspektive koje u potpunosti mijenjaju stvarnost. Do 18. godinae, uz protezu, živio sam “bez nogu”. Kasnije, odluka, maknuo sam protezu, i sve se promijenilo. Kroz patnju otkrio sam tajnu oslobođenja.

TIJEKOM ODRASTANJA, JE LI JE BILO MALO LJUBOMORE U USPOREDBI S DRUGIMA?

– Svoju „različitost“ shvatio sam negdje s 5 godina. Tijekom utrkivanja sa svojim pratiteljima primijetio da zaostajem naspram njih. Zatim, bile su tu situacije u kojima su me druga djeca gledala kao da sam vanzemaljac zbog mog fizičkog stanja, posebno u bazenu ili u ponekim situacijama kada nisam nosio protezu. Nisam osjećao ljubomoru, nego sam se osjećao poprilično “promatranim”, a ponekad i sporiji naspram drugih.

REAKCIJE LJUDI

– Ako me sretneš na ulici i ne pogledaš me u oči, okreneš se i buljiš u mene. Ne susreće se svakodnevno dječak s jednom nogom i dvije štake. Ukratko, ovisno o okolnostima, ako me pogledaš u oči ili zastaneš razgovarati sa mnom, sigurno ću ti se urezati u pamćenje! Ne iznosim to kao pretpostavku. Smatram da je u svijetu suviše površnosti i s lakoćom opažam raspoloženje ljudi. Sami moj prikaz mi olakšava taj proces. Ljude privlače ili se boje “drugačijih” i zato dobro iskorištavam tu kartu.

ARTURO I NJEGOV KARAKTER

– Ne vjerujem puno u karakter, objasniti ću i zašto. Mnogo se stvari spaja, sve ovisi o trenutku, okolnostima, bliskim ljudima. Sve je podređeno mnogim varijablama, ali prepoznavanje vrste karaktera može svakako pomoći u komunikacije i sklapanju odnosa. Živim smireno, smijem se i pokušavam što više pridati najbolja značenja svakodnevnom životu. Pozitivne crte? U osnovi sam smirena osoba, ležeran, znatiželjnan. Negativne crte? Nalaze se u činjenici da teško pronalazim negativnosti.

SVAKODNEVICA

– Budim se u pristojno vrijeme, nemam stalnih obaveza osim onog što sam sam odabrao zakazati. Svaki dan donosi novosti, aktivam sam po mnogim frontovima i u različitim projektima. Treniram gotovo svaki dan, čitam, slušam audio knjige, gledam videozapise, proučavam nešto o svijetu, uz moju djevojku pratim ekstremne sportove, bacali smo se na sve načine, od padobranskog jedrenja do leta anđela. Volimo letjeti u svakom smislu. Provodim mnogo vremena stvarajući sadržaje za svoju publiku, pratim različite ljude, tvrtke i pokrete, a u posljednja dva mjeseca fokusiran sam na usavršavanje engleskog jezika je ću uskoro početi predstavljati svoj glas i u SAD-u. U biti, već sam započeo s nekim člancima i besplatnim knjigama.

PORUKA ČOVJEČANSTVU

– Pozivam sve na ponovno otkrivanje djeteta u sebi. Onaj osjećaj lakoće koji omogućuje da se nasmiješite, otkrijete poteškoće i napravite od njih životna rješenja. Kao djeca, dok smo padali, naučili smo hodati. Dok smo crtali po papiru, naučili smo pisati i crtati. S vremenom smo zaboravili zadovoljstvo otkrivanja, pogreške koja se tako često naziva. Ljubitelj sam “iskustva”. Najljepša misao za podijeliti? Ona što me vraća sanjanju, mašti.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)