Svi se predstavljamo kao prijatelji prirode, ali moramo se zapitati ponašamo li se kao takvi. Jedan prijatelj brine se za drugog i želi da se i drugi osjeća dobro, kako bi oboje mogli živjeti u harmoniji.

Marta Simoncini pronašla je način na koji se može brinuti o voljenoj prirodi. Zajedno sa svoja dva prijatelja otkrila je inicijativu Ocean Initiatives i objasnila nam je što ovu inicijativu čini posebnom.

OS AMIGOS DA PRAIA

– Mi smo tri prijatelji, Marta, Giuseppe i Francesco, a otkako nas je senhor na plaži nazvao Os Amigos da Praia, jako nam se sviđa taj naziv! Sve je počelo slučajno. Posljednji smo se put vidjeli u siječnju, prije početka dva mjeseca lockdowna, što je uvelike ograničilo kretanje i socijalne interakcije tijekom zime. Želja za razgovorom i veselje zbog susreta s dva prijateljska lica naveli su me da se pridružim dečkima koji su čistili plažu, tako je sve i počelo.

LAVADORES

– Radi se o malom dijelu općine Vila Nova de Gaia, grad iza Doura, rijeke koja ga dijeli od Porta. Ovo je prvi dio oceanske plaže koji se proteže prema jugu, skoro do beskonačnosti. Mislim da ovdje možete vidjeti najljepše zalaske sunca koje sam ikad vidjela. Naša se plaža nalazi između ušća Doura i prirodnog lokaliteta Reserva do Estuario do Douro. Veliki prostor u kojem vladaju vjetar i oštri Atlantik, a nažalost njegov položaj ne favorizira: blizina ušća Doura, koje unatoč tome što je znatno čista rijeka, sa sobom nosi ostatke i otpad iz doline morske struje koje skupljaju otpad na tim obalama. Ova plaža ušla je u naša srca i osjećamo je pomalo kao svoj dom, počeli smo razmišljati kako povećati ovu incijativu, dijeleći ovo iskustvo i uključujući što više ljudi.

OCEAN INITIATIVES

– Na isti način na koji je slučajno započela naša akcija, tako smo slučajno otkrili i Ocean Initiatives, program zaklade Surfrider, kroz savjet na Instagramu. Dokaz da društvene mreže također mogu imati pozitivan utjecaj kada se koriste s promišljanjem. Zatim smo istraživanjem otkrili veliku mogućnost koju bi nam ovaj program mogao ponuditi. Program Ocean Initiatives sastoji se od događaja čišćenja plaža, jezera, rijeka i morskog dna širom svijeta. Ova sakupljanja otpada organiziraju volonteri uz podršku Surfrider Foundation Europe, europske neprofitne organizacije posvećene zaštiti i unapređenju jezera, rijeka, oceana i obala. U 26 godina rada, organizirali su 15973 akcije u 40 različitih zemalja s ciljem poticanja ljudi da djeluju, razvijaju i šire svijest o ovom problemu i doprinose istraživanju podacima o zagađenju koje su volonteri prikupljali tijekom sakupljanja.

Surfrider Foundation Europe podržava volontere pri organizaciji akcija čišćenja potpuno samostalno, pružajući alate poput rukavica i vrećica, te savjete o tome kako organizirati zbirke na koristan i učinkovit način. Terensko sudjelovanje u tim događajima je temeljno i poticajno za razumijevanje utjecaja određenih, već i prihvaćenih, praksi na sam okoliš, koje treba apsolutno izbjegavati. Na svojoj web stranici, osim što se prikazuje rad organizacije, predstavlja se i izložba kroz koju možete otkriti već planirane inicijative ili čak sami organizirati jednu. Zapravo, upisivanjem mjesta na kojem se nalazite možete provjeriti postojanje neke akcije koja vam je u blizini, a ako je nema, možete vrlo jednostavno predložiti vlastitu. Potrebna su najmanje tri tjedna unaprijed, koja će biti posvećena otpremi materijala od strane Surfridera, usmenom predajom, a također i sudjelovanju nekih lokalnih vlasti. Ovakva inicijativa je praktična akcija zaštite okoliša, uživanja u slobodnom vremenu na otvorenom s obitelji, prijateljima ili sklapanjem novih poznanstava, a istovremeno doprinosi svijesti lokalnog stanovništva o problemu morskog otpada.

SHARE