Spoj dobrog raspoloženja, sloge i snage je ono što čine veslanje više od čistog sporta. Čovjeku svjež zrak izuzetno godi, a u kombinaciji s morem daje poseban užitak. Timski rad u kojem svi članovi dišu kao jedan kako bi zajedno stigli cilja te postižu jedinstvenu snagu spretnim upravljanjem veslama svog čamca.

Veslački klub Istra može se pohvaliti povijesnim rezultatima svojih članova, te kako nam je Marco Franjul ispričao, i dugogodišnjom tradicijom razvoja mladih ljudi u vrhunske sportaše, ali ponajviše vrijedne ljude.

PONTONE SCAVAFANGO

– Veslački klub „ISTRA“ povijesni je slijednik kluba koji je registriran 19. rujna 1886.godine u Puli pod nazivom Societa nautica „PIETAS JULIA“, sa sjedištem na vrlo specifičnom napuštenom brodu za vađenje pijeska iz mora, usidrenom ispred današnjeg Veslačkog doma „ISTRA“. Taj specifični brod, pontone scavafango, koji je potonuo 1904.godine, pa su imućni suvlasnici Kluba već naredne godine izgradili Veslački dom s jednim hangarom na lokaciji današnjeg Veslačkog doma ”Istra”. Klub se sastojao od veslačke i jedriličarske sekcije, koja je pak svoje sjedište imala u uvali Vargarola. Kroz 135 godina postojanja, članovi VK Istre postižu značajne domaće i međunarodne rezultate. Ako gledamo razdoblje od zadnjih 10 godina, svakako treba istaknuti Fabija Ipsu, zlatni s Europskog juniorskog prvenstva 2017. godine i četvrti sa Svjetskog juniorskog prvenstva 2017. godine u četvercu sa i bez kormilara, zatim Ivana Pitona i Patrika Prnjka, brončani s Europskog prvenstva i šesti sa Svjetskog juniorskog prvenstva 2011. godine u četvercu bez kormilara, Marija Jelčića, Brunu Dušića , Igora Zenzerovića i Vjekoslava Žikovića, peto mjesto u klupskom četvercu bez kormilara na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2010. godine.Osim ranije navedenih, treba spomenuti i osvajanje ukupnog 4. mjesta ekipno na prvenstvu Hrvatske 2018. i 2019. godine uz osvajanje ekipnog naslova prvaka u kategoriji kadeta i juniora B, te povijesno 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske 2020. godine.

SPORTSKI DUH

– Danas klub broji otprilike 150 članova, od kojih se preko 120 odnosi na djecu u dobi 10 do 18 godina. Glavni trener kluba je Elvis Orbanić. On trenira juniore od 15 do 16 godina, juniore od 17 do 18 godina, te seniore, starije članove od 18 godina, a u svemu mu pomaže pomoćni trener Deni Kostešić. Trener Petar Banovac zadužen je za kategoriju kadeta od 13 do 14 godina, dok je Ada Pervan Franjul zadužena za školu veslanja s početnicima od 10 do 13 godina. Sve grupe su brojne i potreban je rad u više termina da bi isti bio što kvalitetniji. Nažalost, u razdoblju lockdown-a Klub je morao zatvoriti svoja vrata. Međutim, trenažeri su se podijelili veslačima za individualni rad, organizirali smo online treninzi tako da sa zadovoljstvom možemo reći da smo zadržali veliku većinu naših članova. Budući se radi o sportu na otvorenom, čim se situacija malo poboljšala dobili smo dopuštenje za rad na otvorenom. Nije bilo lako veslačima presvlačiti se u hladnim hangarima po najvećih hladnoćama, ali su pokazali veliki sportski duh i redovno dolazili na treninge, stoga se može reći da iskoristili ovu negativnu stranu covida kako bi dodatno ojačali, pogotovo psihički. U ovom periodu razvila se jača predanost praćena s disciplinom, individualno treniranje kod kuće u zatvorenim prostorima na veslačkim simulatorima, ali i jačanje timskog duha. Iako su bili udaljeni, članovi iste ekipe zadržali su veliku razinu motiviranosti i nastavili trenirati kako za sebe, tako i za druge članove koji čine posadu.

ODGOJ SPORTAŠA

– Prvenstveno pazimo na odgoj mladih sportaša i njihov maksimalni individualni i ekipni razvoj. Potičemo sve da kroz treninge i natjecanja ojačaju i daju svoj maksimum. Pokazalo se, da se to reflektira i na obrazovanje, naše veslačice i veslači redom su vrlo dobri i odlični učenici, te kasnije završavaju zahtjevne fakultete. Veslanje je sport koji priznaje samo red, rad i disciplinu. Uz takav odgoj, lakše je kasnije biti uspješan u svim životnim sferama.

SVE BOLJI USPJESI

– Natjecateljski, cilj nam je zadržavati se na ekipnoj razini u samom vrhu hrvatskog veslanja. U posljednjih 5 godina imamo sve redom TOP 5 ekipne plasmane na prvenstvima Hrvatske, te je kruna zabilježena prošle 2020. godine osvajanjem povijesnog 3. mjesta ekipno na prvenstvu Hrvatske, uz osvajanje čak 13 medalja, od kadeta pa do seniora. Pojedinačno, cilj nam je poraditi na razvoj svakog sportaša te izboriti se da što više veslača osigura status reprezentativaca koji kasnije nastupaju na europska i svjetska natjecanja.

SPORT KOJI POTIČE RAZVOJ

– Veslanje je dobro za fizičko zdravlje budući se radi o sportu na otvorenom koji potiče motoriku i jačanje svih mišića, od nogu, leđa, pa do ruku. Jedan je od najzahtjevnijih aerobnih sportova, te je potrebna velika količina aerobnog rada da bi veslačica ili veslač bili uopće spremni izdržati veliki broj utrka u kratkom razdoblju. Radi se o strašno zahtjevnom sportu i na psihičkoj bazi, budući utrka traje od 6 do 8 minuta, ovisno o disciplini i kategoriji, u kojima veslač mora dati gotovo maksimalni napor u svakom zaveslaju, i mora biti psihički vrlo dobro pripremljen za izdržati sve to. Popuštanje u 2 do 3 zaveslaja znači izgubljenu trku. Prema kraju utrke mora čak i pojačati do maksimuma podizanjem provlaka i broja zaveslaja. Dakle, treniranje psihe pri velikom fizičkom naporu priprema čovjeka za prebroditi lakše sve stresne situacije općenito u životu.

CROWDFUNDING KAMPANJA

– Crowdfunding je način prikupljanja sredstava putem donacija, većinom malih iznosa, od velikog broja ljudi. Crowdfunding mijenja ideju tradicionalnog investiranja, koristeći internet i društvene mreže kako bi pokretač došao do što više fizičkih i/ili pravnih osoba koji bi potencijalno mogli sudjelovati u kampanji, odnosno u prikupljanju financijskih sredstava za nabavu objekta od strane pokretača. Pokreće se putem jedne od mnogih crowdfunding platformi ili u vlastitom aranžmanu, u ovom slučaju otvaranjem zasebnog bankovnog računa i javnim prikazivanjem prikupljenih sredstava. Mogu sudjelovati apsolutno svi. Moć crowdfundinga je upravo u tome da bilo tko može sudjelovati u okviru svojih mogućnosti i biti dio lijepe priče i uspješnog projekta nabave novog kombi vozila za potrebe Veslačkog kluba Istra i zavrijediti osobnu zahvalnicu. Za nas ne postoji premala donacija. Svaka je dobrodošla i svakoj se jednako radujemo. Svaka donacija nam znači da jedna osoba više cijeni rad, trud i rezultate naših veslačica i veslača, cijelog našeg kolektiva, i da smo zaveslaj bliže cilju.

SHARE