Imate proizvod, nudite uslugu, pazite na svaki detalj kako bi vaš klijent bio zadovoljan, te time i postao ono što vam je najviše drago, a to je stalni kupac ili korisnik vaše ponude. No, jeste li razmislili kako će vaš klijent doznati za vas?

Promocija je ključ svakog poslovanja. Način na koji ćete se predstaviti u javnosti biti će odlučujući element koji će privući ili potjerati klijenta. Vjeko Alilović, iz tvrtke Omnes, već se godinama bavi promocijom pa možemo za njega reći da je stručnjak u tom segmentu.

Uz jedan vrlo zanimljiv i često aktualan primjer, naznačio nam je zašto je stručnjak potreban i u promociji.

PROMOCIJA KAO DIO POSLOVANJA

– Promocija je danas u nekim slučajevima postala i puno važnija od samog proizvoda ili usluge što se želi promovirati. Danas su za razliku od nekad sredstva promocije i informiranja široke javnosti puno dostupnija i brža te su užasno velike mogućnosti promoviranja i dolaska do svog krajnjeg klijenta. Tržište je zasićeno u svim segmentima svakakvim proizvodima, i lošim i dobrim, te se i zahvaljujući promociji može prepoznati neka vrijednost samog proizvoda. Klijentu je svakako vidljivo koliko se ulaže u promociju a to u krajnjem dijelu govori i o samom proizvodu.

ISKRENA ILI LAŽNA PROMOCIJA

– Ono što je jako bitno kod dobre promocije jest da imate proizvod u kojeg vjerujete. U startu morate biti iskreni i vjerovati u taj proizvod koji ćete promovirati. Umjetna ili „lažna” promocija prepoznaje se u vrlo kratkom periodu. Kao što znamo, dobar glas se daleko čuje, a loš još i dalje ali i brže. Ukoliko promovirate nešto što nije dovoljno kvalitetno, krajnji korisnik ako vas posluša, doći će do tog proizvoda, neće biti njime zadovoljan. Tada vi automatski direktno sudjelujete u svom umanjivanju te vam neće više vjerovati, niti vašem klijentu, ali niti vama.

STRUČNJAK U PROMOCIJI

– Ako ste stručnjak u promoviranju, naravno je da ćete puno više sami uložiti u tu promociju te da ćete sami utjecati na nju. No, ako niste stručnjak, kao i u svemu, uvijek bi trebalo tražiti suradnika odnosno osobu koja zna i koja razumije što treba uraditi. To mogu banalizirati primjerom iz svakodnevnog života. Kada nam stane auto na cesti, svi mi znamo pokušati popraviti ga, ali na kraju moramo se ipak obratiti mehaničaru kako bi to uistinu učinio. Preporuku koju ću dati je da koristite uvijek preporuku stručnih osoba i u promociji.

SHARE