U doba kada svi strahuju, sve je veća potreba za pozitivnom psihologijom. Svojom knjigom „Kako voljeti život – Pozitivna psihologija na Putu istine, radosti i ljubavi“ magistra primijenjene pozitivne psihologije Ivana Štulić predstavlja znanost o optimalnom ljudskom funkcioniranju kroz osobnu priču hodočašća Camino de Santiago. Nekome će knjiga biti dodatna literatura za razbibrigu, a nekome će to biti dobra inspiracija i motivacija za stvaranje boljeg života.

ŠIRENJE ZNANJA O KVALITETNOM NAČINU ŽIVOTA

– Knjiga je kombinacija osobnih dojmova i doživljaja, promišljanja o velikim životnim pitanjima isprepletena s rezultatima istraživanja iz pozitivne psihologije koja nas uče kako dobro i kvalitetno živjeti te moje vlastite primjene tih načela. Kada sam kretala na hodočašće, odlučila sam podijeliti ga s klijentima, prijateljima i poznanicima te ih pozvala da mi, ako žele, povjere neku molitvu, zavjet ili želju srca koju bih mogla simbolički ponijeti sa sobom na Put. Na moje iznenađenje javilo mi se jako puno ljudi, i onih koje nisam osobno poznavala te sam se osjećala počašćeno što su tako intimne želje podijelili sa mnom. Tako je moje putovanje postalo veće od mene pa sam odlučila podijeliti i svoje doživljaje na blogu. U početku sam mislila da ću pisati samo povremeno, ali obzirom na dobre reakcije sve većeg broja pratitelja, nastavila sam pisati svaki dan pa je tako pisanje postalo dijelom mog iskustva. Knjiga je nastala na temelju tih zapisa koje sam onda proširila dodatnim razmišljanjima iz dnevnika i istraživanjima pozitivne psihologije. Osjećala sam kako jednostavno moram napisati knjigu, gotovo pa i da nije moj izbor. Kao što me vuklo da odem na Camino, tako sam osjećala da i moram napisati knjigu i s njome ispuniti određenu misiju. Za mene je to širenje znanja o tome kako kvalitetno živjeti te kako iskoristiti pozitivnu psihologiju da se lakše nosimo s izazovima kao i da potpunije i ispunjenije živimo. To je nešto što nas nitko nije učio u školi, a potrebno nam je. Nisam mogla čitatelje dotaknuti bez da podijelim i svoja osobna iskustva tako da sam se u tekstu ogolila te iskreno podijelila i svoje intimne misli i primjere kako se ja učim voljeti život, svaki dan.

PUT DO SANTIAGA DE COMPOSTELE

– Smatram da većinu vremenu provodimo u nekoj užurbanoj svakodnevici u kojoj se dani samo nižu jedan za drugim. Ja sam poželjela malo stati, odmoriti, imati vremena za promišljanje o sebi, svom životu i smjeru za dalje, a sve to čineći nešto što volim – hodajući. I inače sam planinarka te volim boraviti u prirodi, iako je ovo naravno bilo puno zahtjevnije od svega što sam prije probala. Činilo mi se da će to biti pravi i fizički i psihički izazov, a čula sam i čitala iskustva drugih, te se odlučila odvažiti na avanturu. Bila mi je to jedna od boljih odluka u životu te sam neizmjerno zahvalna što sam uspjela prehodati Camino i doživjeti jedno takvo posebno iskustvo koje me i dalje inspirira i nadahnjuje, a i uobličiti ga u knjigu.

KAKO VOLJETI ŽIVOT?

– Pozitivna psihologija nas uči raznim pristupima – od toga kako upravljati vlastitim emocijama, do toga kako proživjeti razočarenje, nositi se s izazovom, kao i kako se uistinu radovati. Sve je to dio života. Prvi korak bi bio prihvatiti da je život – svakakav, i lijep i ružan, i prekrasan i težak. Treba i dobro upoznati sebe, znati što stvarno želim, biti iskren sam sa sobom, a onda i s drugima. Znati se radovati malim stvarima, od lijepih prizora oko nas do npr. Bubamare, mene su one pratile po Putu i bile izvor velikog veselja. Sprijateljiti se s vlastitim tijelom, znati ga slušati i pratiti njegove signale. Naučiti kako biti blagi i puni razumijevanja, smanjiti očekivanja od sebe i od drugih, znati oprostiti, i više voljeti. A najviše od svega biti zahvalan, na svakom danu, na svemu što već imamo, na tome što smo živi. O svemu tome i još puno toga više pričam u knjizi i trudim se objasniti kako iz situacije u situaciju to primjenjivati.

SMIJEH I SUZE UZ KNJIGU

– Knjiga je, kažu mi oni koji su je već pročitali, kao zbirka rješenja za razne životne izazove, i puna nade i radosti. Nadam se da će inspirirati i dotaknuti što veću publiku kako bi i oni mogli primjenjivati ta rješenja i aktivno stvarali bolji život za sebe. A dodatno se nadam da i će im pružiti utjehu i nadu u ovim trenutno vrlo izazovnim vremenima u kojima živimo. Svako malo dobijem poruku nekog od čitatelja koji mi kažu da im je knjiga upravo to što im je trebalo sada, da su se i nasmijali i rasplakali uz nju, da ih je nadahnula za njihove snove. Svakim takvim komentarom meni srce još više raste i budem još zahvalnija što sam se potrudila napisati je i što sam uložila toliko truda. Trebalo mi je više od dvije godine da knjiga ugleda svjetlo dana. Ponosna sam i što je Alis Marić uvrstila „Kako voljeti život“ u top 10 naslova ove godine. U tijeku je tisak druge naklade te me veseli da će knjiga moći doći do što većeg broja ljudi koji će se u njoj pronaći te upotrijebiti ju za stvaranje boljeg života za sebe i druge. (foto: Mario Brainović)

SHARE