Kažu da je sve dobro kad je dijete živo i zdravo. No, što se dogodi kada se pojavi zdravstveni problem? Svakakve misli padaju tada majkama. Pobuđuje se jedan poseban poriv u majkama kojim se pokreće borbenost spremna na sve kako bi pomogle svojoj djeci. Podređuju se kompletno potrebama djece i neprestano traže solucije kako bi njihova djeca bila zdrava. Koliko su snažne toliko su i umorne u tom periodu budući da se radi o psihički i fizički zahtjevnim situacijama. Potrebna im je tada aktivnost s kojom će se odmoriti, opustiti od svih životnih stresova. Ekonomistica Tajana Tepšić našla se u takvoj situaciji. Zbog potrebe djeteta, morala promijeniti svoje životne navike i naravno morala je potražiti način kako se opustiti. U tom periodu počela se baviti izradom nakita radi relaksacije i s vremenom shvatila kako je u biti stvorena za taj zanat i danas uživa radeći ga svakodnevno u svom Malom ateljeu TT.

Zanimljivost kod njezinog nakita je što ga radi od recikliranog materijala, odnosno ono što bi završilo u otpadu kao višak, Tajana pretvara u prekrasne unikatne komade nakita koji zaista padaju u oko, a sa sobom nose prtljagu ljubavi koju je autorica unijela radeći ga.

SVOJEVRSNA TERAPIJA

– Počela sam izrađivati nakit kao svojevrsnu terapiju kada sam otkrila da moj sin ima ozbiljan zdravstveni problem. Kao ekonomistica s višegodišnjim iskustvom rada u banci, shvatila sam kako mi se navike moraju mijenjati jer mi je sin oduvijek bio prioritet u životu. Bilo mi je potrebno da se na neki način i ja opustim od svakodnevnih terapija, rada i ostalih obaveza što je svaki dan nosio sa sobom. Nakon četiri, skoro pet, godina riješili smo zdravstveni problem mog sina. Upravo sam u tom periodu korak po korak otkrivala sebe te shvatila kako svakim danom želim dalje napredovati i kako to mogu ostvariti. Fascinirale su me moje inspiracije, odnosno ono što ja vidim u gnijezdu ili bilo čemu drugom. Nakon nekog vremena shvatila sam kako nema povratka i kako je to nešto s čime se ja želim baviti dalje.

Danas je to moj posao, ali ostajem pri svom početnom cilju, odnosno da svaki rad bude načinjen s puno ljubavi i da ne podilazim trendovima i mogućim željama potencijalne publike. Svaki rad je rezultat trenutnog osjeća i želje. Postoji Mali atelje TT, obrt s kojim sad funkcioniram, odnosno nastojim funkcionirati s obzirom na današnje okolnosti. Osim u ateljeu, imam i vanjske aktivnosti pa sam tako u jednom vrtiću radila radionice s dječicom pa bi njihove radove prodavali i time sponzorirali male zajedničke izlete. Bio je to rad s djecom ali i s njihovim roditeljima koji bi dovršavali radove svoje djece. Prošle godine prisustvovala sam na eventu Nakit pod zvijezdama preko udruge MedulinArt i bilo mi je zaista predivno. Volim reći da se moj život dijeli na dva perioda, prije i nakon rođenja mog djeteta. Od mladih dana bila sam uvijek i još sam radoholičar tako da volim ljeti raditi na štandu u stalnoj komunikaciji s turistima. Na ležeran način predstavim im svoj nakit koji je rađen s ljubavlju bez ikakvog pritiska tijekom procesa izrade. Kad radim, izgleda mi kao da se igram. Uživam u svakom trenutku. Gledam to kao neku vrstu nagrade za sve ono što sam dosad prošla. Divno je kad možete raditi ono što volite.

RECIKLIRAN MATERIJAL

– Volim reciklirati materijale. Krenulo je s pamukom, a danas u rukama imam materijal koji je izašao iz jedne tapetarije. Dio materijala vezan je uz industrijski dizajn, odnosno uz njihov otpad. To su komadići žice i kablova, raznoraznih osigurača, vida, šarafa i drugo što koriste električari i vodoinstalateri. Koristim i naplavine pa tako će se na nekoj mojoj narukvici vidjeti kamenčići s plaže. A tu je i uvijek prisutna guma. Ona mi je zaista fascinantna i nju jako volim koristiti. Jedini problem kod gume je miris, pa treba određeno vrijeme kako bi se taj specifičan miris uspio maknuti.Dodatno još i slikam svaki rad posebno tako da ne postoje dva ista komada.

SHARE