Istra je multietična regija koja se diči po tome. Može se reći da se u Istri čuje gotovo cijeli svijet na svakom koraku. Plurikulturalizam očitao se i u prirodi pa tako među grmljem možete danas naći i japansku dunju o čemu nam je pričala Vedrana Kalac iz Didi Flora Inženjeringa.

Japanska dunja ili chaenomeles japonica je ukrasni, listopadni i trnoviti grm koji je u našu Istru stigao iz istočne azije koji spada u porodicu rosacea, odnosno ruže.

Zapaziti ćete ga zasigurno po njegovim jednostrukih ili dvostrukim cvjetovima, bijele, ružičaste, narančaste ili crvene boje. Uz cvjetove, tu su ovalno duguljasti i sjajni listovi tamnozelene boje. Grm raste od 100 do 150 centimetra i pogodan je za sadnju živica.

UZGOJ

Njegova cvatnja počinje već u rano proljeće, a nema zahtjevan uzgoj. Japanskoj dunji odgovara svako tlo. Bitno joj je samo da je na osunčanom položaju. Razmnožava se sjemenom, reznicama, povaljenicama ili cijepljenjem od ljeta do jeseni. Japansku dunju potrebno je redovito orezivati nakon cvatnje. Postrane grane orezuju su na 2 do 3 pupa, a preguste grane moraju se prorijediti i oblikovati grm kako bi se vidjeli svi cvjetovi. Ukoliko zimi želite uživati u cvatnji japanske dunje, onda odrežite nekoliko grančica s pupovima, unesite ih u toplu prostoriju i stavite u vodu, a oni će brzo procvasti.

NADOMJESTAK DUNJE

Zanimljiv će vam biti sami plod koji se naziva kusa-boke. Ima oblik malene zlatno žute jabuke, te iako je vrlo tvrd i trpak, on je i jestiv. Vješte kuharice koriste ga u pripremanju pita i želea kao nadomjestak za pravu dunju.

SHARE