Njegov osmijeh često uspoređuju s poznatim ikonama iz svijeta glazbe, no on pripada sportskom svijetu. Čovjek je to koji stoji na putu uspjeha sportaša, ali i pomaže onima koji imaju nekakav tjelesni problem. Radi se o kondicijskom treneru, koji se malo spominje, a mnogima puno znači. On je kineziolog Sergej Sain.

Velik je značaj kondicijskog trenera kako u sportu tako i u rekreaciji. Kako nam i sam Sergej spominje, kondicijski trener je taj koji priprema teren za glavnog trenera kako bi se iz svakog sportaša izvukao maksimum, a s druge strane, kod rekreativaca prati točnost izvođenja pokreta kako ne bi došlo do nepotrebnih povreda mišića i neizbježnih bolova.

Zanimljivost kod Sergejevog osmijeha leži upravo u njegovoj životnoj filozofiji kako se s dobrim dobro vraća, odnosno kako se treba međusobno pomagati ljudima te uz sve svakidašnje privatne i poslovne obveze, svoje vrijeme i iskustvo poklanja osobama kojima je pomoć zaista nužna, a to su djeca i osobe s ozbiljnim tjelesnim poteškoćama.

SPECIJALIZACIJA ZA NOGOMET I RUKOMET

– Na fakultetu, usavršio sam se za smjer fitnesa. Radio sam nakon studija aerobik, pilates i grupne funkcionalne treninge. Kasnije sam započeo raditi sa sportašima i ubrzo stizali su mi upiti sa svih strana. Specijalizirao sam se za nogomet i rukomet, ali pratim i druge sportove kao što su streljaštvo, odbojka, skijanje, vaterpolo i plivanje. Radio sam prije svaki dan između 12 i 15 sati te sam malo spavao i zbog toga imao sam problema sa zdravljem. Stigle su mi ponude i od većih klubova ali nisam mogao prihvatiti jer nisam htio otići iz Novigrada i pustiti ženu s dvoje male djece. Kako sad imam dvoje djece, ne mogu si dopustiti prethodni tempo. Gledam sve reducirati. Danas vodim 40% od prethodnog angažmana. Radim s nogometnim klubom iz Novigrada te s rukometnim klubom iz Trsta, vodim rekreacijske vježbe te individualne treninge sa sportašima. Kako bi održao kvalitetne treninge, sad imam maksimalno 20 ljudi. S takvim brojem ljudi, stignem ispraviti njihove greške tijekom vježbanja. Uvijek je lakše raditi s manjom grupom.

SVI SMO IPAK SAMO LJUDI

– Mogu reći za sebe da sam dobar motivator. Jednostavno moraš znati kako se s kime postaviti. Nisu svi isti. Profesionalni sportaši visokog kalibra, kako ja nazivam olimpijske pobjednike i nogometaše koji je puno zarađuju, shvaćaju trening na drukčiji način. Njima je to posao i ozbiljno shvaćaju sve što im savjetujem da rade. Ako im kažem da odrade 100 vježbi, oni će ih odraditi 100, ako im kažem 1000, onda odrade 1000. Ali moraš znati kako s kime postupiti. U nekim situaciju moraš preuzeti i ulogu psihologa te poslušati njihove probleme i ne očekivati kako će baš u svakom treningu dati svoj maksimum. Svi smo ipak samo ljudi, s dobrim i lošim danima. Treba znati prepoznati što kome treba. Nekome više odgovara razgovor s nekim nego vježba i takvih ih treba prihvatiti. Takvi se na trening dolaze družiti što je također dobro jer je i to dio rekreacije. Ne smije se miješati profesionalni sport s rekreacijom. Profesionalni sport je nešto drugo i sa sportašima moraš imati drugi pristup kako bi što bolje razvijali u svojoj karijeri dok s rekreativcima ideš kud mogu. No, treba znati koje su vježbe dobre a koje nisu za njih. Posebice kod žena izbjegavam čučnjeve i iskorak. To utječe na njihovu stražnjicu. Iako žene vole tng, trbuh, noge i guzu, one imaju širu zdjelicu i takve vježbe utječu jako na njihova koljena koja često zbog prevelikog napora počnu boljeti. Mogu reći da su žene bolje u treninzima naspram muškaraca. Više slušaju nemaju isprike, nikad nisu rekle da ne mogu i svaki trening odrade do kraja. Žene više grizu u svakom sportu. Ali sve ovisi od čovjeka do čovjeka.

KONDICIJSKI TRENING

– Kondicijski trening služi da se podigne performanse sportaša pri čemu treba otkriti njihove minuse i pluseve te svaki minus pretvoriti u plus. U početku sam kao i svi dosta griješio no s vremenom sam se usavršio. Odlazio sam na jako puno seminara u Zagreb i Ljubljanu i uzimao tamo alate koje i dan danas koristim u svom radu. Kondicijski trener je taj koji priprema teren za glavnog trenera. On mora pripremiti tijelo kako bi se što lakše prebrodile ozljede posebice kada sportaš dugo miruje, kao sada u vrijeme korona virusa. Ukoliko se radi o ozbiljnijem problemu, upućujem sportaša fizioterapeutu te nakon njegove dijagnoze postavljam adekvatne cikluse vježbi za tog sportaša.

RAST FITNES INDUSTRIJE

– Fitnes industrija je jako porasla u zadnjem desetljeću i danas ima zaista puno trenera koji nisu pravi treneri. Umjesto završenog studija na fakultetu, imaju završen nekakav tečaj i vode treninge iako nemaju dovoljno znanja. 30 % ljudi ima nekakav ozbiljan problem zdravstvenog tipa i treba znati postaviti točnu dijagnozu kako bi se krenulo s njima raditi, a za takvo što potrebno je minimalno dvadesetak seminara.

DOBRO JE ŠIRITI DOBROTU

– Ne stavljam visoke cijene i nikad nikoga nisam odbio, no gledam si naplatiti sve seminare i investicije koje sam načinio kako bi imao znanje i sposobnosti koje danas nudim. Još uvijek radi besplatne treninge za djecu i osobe koja imaju problema s nekom vrstom paraliza jer smatram da treba biti i volontiranja u svakom radu, odnosno kako je dobro širiti dobrotu. Ako pomažeš drugima, drugi pomažu tebi. Između ostalog i dobro se osjećaš radi toga.

SHARE