Često razmišljamo o promjenama navika, posebice kada nam smeta radna okolna u zatvorenim prostorima. Stresan svakidašnji posao s ljudima može postati zaista teško podnošljiv te se mnogi radi toga odlučuju na drastične promjene. Među njim je Ivan Mofa koji je svoju svakidašnjicu, sportsku i poslovnu, zamijenio s farmom koza Bovidae.

Njegove navike su zaista promijenile. Dan u potpunosti posvećuje kozama počevši od 4 sata ujutro pa sve do 23 sata. Imajući svega 75 koza na brizi, mora voditi računa o različitim razinama njege kako bi ih održavao zdravima i snažnima. Osim što ih mora zaštiti od mogućih napada poskoka i vukova, mora biti spreman na njihove lutanje, trčanje i zabavu te njihove prehrambene potrebe i pravovremenu mužnju. Koze su jako izbirljive u hranu i ne jedu suhu i zaprljanu travu. Ako se koze dobro uzgajaju daju bolje mlijeko i meso.

Iako je to vrlo zahtjevan posao, Ivan se ne žali već uživa u blagodatima rada na otvorenom, s kozama i drugim životinjama, koje mu svakodnevno pružaju unutrašnji mir i veliko zadovoljstvo.

POSTEPENI ŽIVOT NA SELU

– Školovao sam se za tehničara za mehatroniku. Živio sam i radio u Puli, bio sam aktivan u košarci i često sam izlazio. Vodio sam poprilično normalan život današnjice, ponekad i pretjerano normalan. Postepeno počeo sam sa životom na selu. Prvo je tu bila vikendica, a onda je nastala štalica pa 5 koza na dudu. Svake godine puštao sam pomladak, širio stado pa tako i posao sa siranama s otkupom mlijeka. Dugo sam putovao na relaciji Pula – Hrboki, i to po pet puta dnevno. Neko vrijeme vozio sam taksi i vodio brigu o kozama. Iscrpljivao sam tako sebe i sve ostalo. Kad sam uvidio kakav posao me čeka s kozama, odlučio sam se definitivno preseliti na selo. Budim se svaki dana 4, a odem tek u 23 na spavanje. Mužnju radim dva puta dnevno. Imam toliko životinja da bi ih mogao usporediti s dva velika razreda male djece. Imam svega 75 koza a tu su i druge životinje. Svaki dan je nekome nešto. S njima sam naučio sve i svašta pa i biti veterinar kad treba. Danas, s ovim brojem koza, ne stignem se baviti drugim aktivnostima. Naspram prije, imam 20 kg manje, cistu na bubregu i dva bruha za operirati, ali ne žalim se. Opredijelio sam se za takav život i čini me zaista sretnim. Možda sam sada previše sentimentalan, ali zaista mi je teško kada moram koju likvidirati. Što se novčane strane tiče, sve u svemu, dobra je plaća, iako su veliki troškovi pa i ulaganja.

SHARE