Haris Šabić je naš stručnjak za usnu šupljinu. Kod nikoga nije tako mrsko ići kao kod zubara. Od same pomisli, često i iznenada zaboli glava. No, mišljenje jednog stomatologa može nadasve promijeniti život.

Parodontitis se često može čuti u svakodnevnom razgovoru s ljudima, no što je to, te kako se ponašati s tom pojavom odgovorio nam je Šabić.

Što je parodontitis?

  • Parodontitis je upalno stanje u usnoj šupljini uzrokovano bakterijama iz plaka koje karakterizira gubitak zubnog mesa i zubne kosti. Glavni rizični faktori za ovo stanje jesu: genetika, pušenje i stres. Sama dijagnoza parodontitisa se utvrđuje kliničkim pregledom, mjerenjem džepova uz zube i radiološkom analizom zuba. Parodontitis je druga najčešća bolest koja se javlja u ustima nakon karijesa. Vrlo je proširena, u Americi čak 30-50 % populacije pati od nekog oblika parodontitisa, ali tek 10% s ozbiljnim posljedicama.

Kakve posljedice ostavlja parodontitis?

  • Posljedica parodontitisa je gubitak zuba koji se prvo počnu klimati, a u konačnici ispadnu, a uz to se javlja i neugodan dah.

 

Kako djelovati usred zahvaćenosti tom upalom?

  • Parodontitis se ne može izliječiti, ali se može održavati pod kontrolom. Jako je bitna disciplina pacijenta koji mora biti svjestan stanja u svojoj usnoj šupljini, održavati oralnu higijenu i redovno dolaziti na kontrole kod svog doktora dentalne medicine ili specijalista parodontologa u slučaju da je stanje nepovoljno. Ono što ljude često zabrinjava je krvarenje desni. Naime, krvarenje desni ne znači nužno da patite od parodontitisa, nego je najčešće znak upale zubnog mesa. To se rješava na način da se pojača oralna higijena na tom području. Ako je upala zubnog mesa popraćena gubitkom zubnog mesa i gubitkom kosti, onda pričamo o parodontitisu.

 

Kako održavati oralnu higijenu?

  • Za oralnu higijenu se moraju koristiti mekane zubne četkice, interdentalni konac i vodica za ispiranje usta. Postoje različite zubne paste na tržištu koje se reklamiraju, međutim, najbitnije je mehanički ukloniti plak i ostatke hrane. Zato, preporuka je koristiti zubnu pastu koja vam najviše odgovara.

 

SHARE