Školjke su jedna od ljetnih omiljenih delicija, a one koje se mogu najlakše pronaći prodaji su dagnje ili pedoči. Dagnje nisu samo fine, već i zdrave. U sebi sadrže selen, folnu kiselinu, željezo, jod, cink te vitamin A i B skupinu vitamina.

Stoga, idemo ih zajedno pripremiti. Lagano ćemo ljuske očistiti nožićem u hladnoj vodi. U dosta velik lonac, na dno staviti ćemo malo maslinovog ulja, te nasjeckanog češnjaka. Kad češnjak malo potamni, dodati ćemo nasjeckani peršin i dobro promiješati u više navrata. Ocjediti ćemo pedoče iz vode, staviti u lonac te poklopiti. Uz lagano miješanje u par navrata, dodati ćemo čašu bijelog vina te poklopiti do vrijanja. Dodati ćemo krušne mrvice kako bi se buzara zagustila te nastaviti s povremenim laganim miješanjem. Pustiti ćemo još malo da vrije ispod poklopca sve dok se ne otvore sve školjke.

Dok jedete ovo ukusno predjelo, uživajte u mirisu i okusu pedoči i bacite one koje se nisu otvorile kako ne bi došlo do trovanja. Kasnije buzaru možete koristiti kao toć za kruh ili kao šugo za tjesteninu.

SHARE