Svima je vruće tijekom ljeta, a posebice vašim kućnim ljubimcima. Osim toplotnog udara i sunčanice, ljubimci mogu imati i druge “vruće” probleme o kojima nam priča doktorica veterinarske medicine Samanta Puh iz Specijlističke veterinarske ambulante Hajster.

TOPLOTNI UDAR, SUNČANICA I OSTALI “VRUĆI” PROBLEMI

– Budući da psi i mačke nemaju sustav termoregulacije kao ljudi, postoje neke razlike koje vlasnici kućnih ljubimaca moraju znati. Oni se ne znoje po cijelom tijelu te višak topline oslobađaju dahtanjem i minimalnim znojenjem koje je ograničeno na jastučiće šapa.

Kada su životinje izložene visokim temperaturama, njihov sustav vlastitog hlađenja tijela nije dovoljan. Višak topline može nastati zbog intenzivnog treninga i trčanja ili zbog ljudske pogreške prilikom zatvaranja životinje u slabo ventilirani prostor na suncu. Posebno su osjetljive brahiocefalične pasmine pasa, pretili psi te srčani bolesnici. Postoji više problema koji se mogu javiti zbog pretjeranog izlaganja suncu ili povišenoj temperaturi, a to su sunčanica, toplotni udar, solarni dermatitis, kožni tumori i opekline na jastučićima šapa.

Toplotni udar je oblik hipertermije, a to je pojam koji označava povećanje tjelesne temperature iznad normalnih vrijednosti. Prilikom toplotnog udara temperatura poraste i do 42 °C, te pritom dolazi do sistemskog oštećenja i odumiranja stanica što dovodi do zatajivanja vitalnih organa.

Sunčanica nastaje pod utjecajem direktnog djelovanja sunčevih zraka na glavu životinje dok je toplotni udar stanje koje nastaje zbog sveukupne pregrijanosti tijela životinje. Kod sunčanice dolazi do oticanja mozga te se javljaju simptomi vrlo slični onima kod toplotnog udara.

Solarni dermatitis je stanje upale kože koje je izazvano izlaganjem sunčevim zrakama te se javljaju promjene na koži koje su slične opeklinama. Najčešće se primjećuje na rubovima uški. Posebno su osjetljive pasmine svijetlije dlake. Opekline na jastučićima šapa najčešće nastaju prilikom šetnje po užarenom asfaltu.

SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA I SUNČANICE

– Normalna tjelesna temperatura pasa je 38,5 °C, a u mačaka je nešto viša i do 39 °C. Ovisno o trajanju izlaganja visokim temperaturama te o samoj visini temperature, postoje blaži i teži oblici toplotnog udara i sunčanice. Gotovo uvijek kad je temperatura tijela iznad 40 °C, javlja se opća slabost, slinjenje, ubrzano disanje, ubrzani puls, sluznice su u početku žarko crvene, a kasnije postaju izazito blijede. Vrlo često životinje povraćaju te imaju proljev koji može biti i krvav. Može se javiti prolazan gubitak vida, a redovito se javlja tromost i nesiguran hod ili se mogu javiti i teži oblici kada su životinje potpuno bez svijesti.

PRVA POMOĆ

– Najvažnije je, čim se primjete neki od ovih simptoma, životinju skloniti sa sunca i smjestiti je u dobro ventiliranu i hladniju sobu. Zatim slijedi tuširanje ili polijevanje vodom koja nije prehladna kako se ne bi izazvao šok organizma i dodatne poteškoće. Nakon toga se životinju može omotati hladnim ručnicima ili u tkaninu omotati kocke leda te time lagano masirati tijelo životinje, postepeno od nogu preko trbuha do glave. Prenaglo snižavanje temperature također nije dobro za organizam te se ona mora snižavati stupanj po stupanj uz kratke pauze . Ukoliko primjetite da je životinja izgubila svijest ili da vaša prva pomoć ne djeluje potrebno je životinju odmah odvesti u prvu veterinarsku ambulantu kako bi joj se pružila odgovarajuća medicinska pomoć. Najčešće životinje budu bolje nakon nadoknade tekućine infuzijom i terapije kisikom, ali ponekad su potrebni i različiti lijekovi kako bi se stanje stabiliziralo.

PREVENTIVA I SAVJETI

Nikada nemojte životinju ostavljati u autu za vrijeme toplijih dana. Otvoreni prozori u autu nisu dovoljni da se životinja može rashladiti. Prilikom šetnje izbjegavati vrući asfalt ili vrući pijesak te uvijek ponijeti svježu vodu sa sobom.

Ukoliko idete na plažu sa svojim psima potrebno je ići što ranije ujutro ili kasnije navečer kada temperature nisu toliko visoke. Isto vrijedi i za šetnje te za transport životinja. Ukoliko ste ipak otišli na plažu sa psom za vrijeme viših temperatura, životinji je potrebno osigurati zaklon od sunca, dovoljno pitke vode te izbjegavati igre štapom, lopticom i slično.

Mjesta koja nisu prekrivena dlakom, posebno kod pasa svijetlije dlake , potrebno je namazati kremama sa zaštitnim faktorom. Iako su psi najviše u pokretu te su najskloniji toplotnom udaru, postoji mogućnost da se javi i kod drugih životinja i to se najčešće javlja tijekom transporta. Prilikom putovanja potrebno je osigurati povoljne temperature u prijevoznom sredstvu te ukoliko je to potrebno stati svako toliko da životinja popije vode i obavi nuždu. Vrlo često je potrebno neke pse i ošišati da im ne bude prevruće ispod debelog krzna. Gdje god bili uvijek paziti na to da životinja ima dovoljnu količinu svježe vode.

Budući da se ponekad zna pretjerati s hlađenjem, potrebno je znati da životinje ne smiju piti prehladnu vodu iz frižidera jer tako mogu dobiti upalu grla. Također je bitno da strujanje hladnog zraka iz klime ne usmjerite direktno u životinju jer se tako može javiti upala očiju te također upala grla. Ukoliko se odlučite ošišati životinju nikada ju nemojte skroz ošišati jer je dlaka isto tako i zaštita od sunca te je potrebno ostaviti barem jedan centimetar tako da životinja ne zadobije opekline.

Čak i kod vlasniku vrlo ugodnih temperatura, pozorno treba promatrati ponašanje životinje jer simptomi sunčanice i sličnih tegoba mogu biti dobro prikriveni.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)