Plivanje je jedna od najboljih sportskih aktivnosti prilikom koje se tijelo slobodno razvija, razgibava i jača. No, prije negoli dijete krenu u atraktivnu morsku avanturu, treba načiniti pravu pripremu uz pomoć certificiranih trenera koji stručno prate razvoj plivačkih sposobnosti. Često upravo takve pripreme, spašavaju živote mnogih, poboljšavaju kondiciju djeteta, povećavaju samopouzdanje kako u vodi tako i van nje, zabavljaju kako djecu, tako i trenere i same roditelje, a i pružaju dobre temelje za buduće sudjelovanje u drugim aktivnostima.

Kineziolog Marko Sremec svoj trud uložio je u rad s mladim članovima Plivačkog kluba Pula gdje se posebna pažnja pridaje školi plivanja što nam je i sam priznao u kratko telefonskom razgovoru.

ŠKOLA PLIVANJA PLIVAČKOG KLUBA PULA

– U školi plivanja prvo krećemo s neplivačima. Oni imaju većinom manje od pet godina te im se škola plivanja predstavlja kao početno prolaženja kroz barijere u životu. Kad djeca jednom nauče plivati, nastavljamo s drugim zanimljivim aktivnostima. Škola plivanja bitna je za malu djecu iz više faktora. Prvenstveno, razvija se bolja motorika. Stvaraju se dobre navike, budući da imaju obuku tri puta tjedno. Zatim, razvija se zdrava navika bavljenja sportom i prihvaćanja autoriteta trenera što im daje veliku prednost u razvoju kako tjelesnih tako i socijalnih sposobnosti. U interakciji s trenerom i ostalom djecu, razvijaju se pozitivne komunikacijske sposobnosti. Zaista se primjećuje velika razlika kod djece koja se bave takvim aktivnostima od one koja su prepuštena sebi. Tu je i razlika kod djece koja započnu obuku s pet godina od one djece koja to učine sa sedam godina. Tijekom obuke, djeca postaju samostalna na bazenu. Gledam potaknuti svojim radom takvu vrstu razvoja, kako u direktnom radu s trenerom tako i u interakciji sa skupinom, zato zajedno s kolegama, gledam im dati što više zadataka kako u vodi tako i van nje. Neplivači za početak imaju jedan trening tjedno dok ne dosegnu nekakvo predznanje s kojim mogu dalje napredovati u školi plivanja, i zatim se prebacuju na tri treninga tjedno. Za razliku od oštrog pristupa u Zagrebu, mi nudimo prisniji pristup s uvijek prisutna minimalno dva trenera, te im dajemo našu podršku kako u vodi tako i van nje. Rad u vodi je teško zamijeniti s bilo kakvom aktivnosti. U vodi je 90% lakše usvojiti tehnike i pravila direktno od trenera.

SHARE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.