Kada ste zadnji put pročitali dobro štivo? Kako stojite s engleskim jezikom? Jeste li znali da upravo s čitanjem zanimljivog štiva na stranom jeziku može usavršiti izgovor i obogatiti vokabular tog jezika?

Naša draga dizajnerica Ksenija Mijoković ubacila se je u spisateljske vode pod pseudonimom Xen Randell. Njezin prvi roman „The Wave of Silence” objavljen je na engleskom jeziku. Nakon znanstvenih eksperimenata, nastao je sveopći kaos u kojem se glavna junakinja na rubu opstanka dok stranci naseljavaju Zemlju. Zajedno sa svojim psom prepušta se avanturi spašavanja svijeta.

O samom procesu nastajanja njenog prvog romana na engleskom jeziku, pitali smo direktno Kseniju Mijoković.

PRVI ROMAN NA ENGLESKOM JEZIKU

– Oduvijek sam osjećala želju za pisanjem, ali nisam oduvijek bila dobra u tome. Prvi pokušaji su bili toliko loši da sam zaključila da je to jedna od stvari u kojima možda ipak nisam dobra. Mnogo godina i mnogo pročitanih knjiga kasnije, susrela sam se s istomišljenicima diljem svijeta u jednoj Facebook grupi, gdje smo zajedno pisali role-playing fanfiction. Tako sam ponovno shvatila, kako je pisanje jedna od stvari koje jednostavno moram probati. Tri godine kasnije, moj prvi roman na engleskom jeziku, The Wave of Silence, je završen, lektoriran i objavljen.

ODABIR PREMA VLASTITOM UKUSU

– Odabrala sam tematiku utjecaj prema vlastitom ukusu. Ono što volim čitati i pišem. Mješavina urbane fantazije, distopične, postapokaliptične priče sa znanstvenom fantastikom povezano je s onome što me interesira u vrsti štiva koje čitam. U ovu naizgled isključivo fantastičnu priču uplela sam kritiku cijelome ljudskom rodu i smjeru u kojem smo kao čovječanstvo krenuli.

POTPORA PRIJATELJA

– Najveća potpora su mi bez sumnje bili prijatelji. Bili su tu kada sam samo sramežljivo pomišljala da bih mogla pisati, a onda navijali da nastavim, pa na kraju i dovršim svoju prvu knjigu. Kritizirali su, usmjeravali i pljeskali kada je trebalo. U kratko, vjerovali su u mene i u ovaj moj novi hobi, koji ima velike šanse postati životnim zvanjem.

PRILIKE ZA MLADE AUTORE

– Publici želim poručiti da daju prilike mladim, novim autorima. Danas je istovremeno mnogo lakše i mnogo teže postati autorom negoli je to bilo nekada. Dok je samoizdavaštvo jače no ikad, ta lakoća je ujedno i razrijedila kvalitetu dostupnog štiva. Ponekada je teško naći dobru knjigu u moru autora, ali je jednako tako istina da su samostalni autori često bolji od tradicionalno objavljenih pisaca. Spadam li ja pod prvu ili drugu skupinu, prepustiti ću svojim čitateljima da prosude.

SHARE